6 Ağustos 2009 Perşembe

SAĞLIĞIMIZ



HAZIRLAYAN:

Burhan BURSALIOĞLU ROMATİZMA

Genellikle,eklem. Kas ve sinir sistemini etkileyen hastalıklara ROMATİZMA denir. Romatizma ağrıları , vücudun her tarafında görülebilir. Şişmanlık, hormon dengesizliği, karaciğer yetersizliği, beslenme dengesizliği, mide ve barsak bozuklukları, çürük dişler, sinüzit, bademcik iltihapları ve yaşlılık, romatizmayı hazırlayan sebeplerin başında gelir. Ayrıca. Soğuk ve rutubet de çok önemli rol oynar.

Romatizmalı yerlerde, ağrı, yanma, veya üşüme ve şişlikler görülür. Ağrılar, bazen dayanılmaz dereceye varır. Hareket etmekte de güçlük çekilir. Tedavi edilmezse: kalp kapağı hastalığı. ( MİTRAL DARLIĞI ) veya bir başka hastalığa sebep olabilir. 3 çeşit romatizma vardır.

1- AKUT EKLEM ROMATİZMASI: Eklemleri, sinir sistemini ve kalbi etkiler. Üst solunum yollarına yerleşen mikroplardan kaynaklanır. Buna ROMATİZMAL ATEŞ de denir.

2- ROMATOİT ARTRİT: Zamanla kaybolup tekrar ortaya çıkabilen bir çeşit hastalıktır. Buna MAFSAL İLTİHABI da denir.

3- DEJENERATİF ROMATİZMA: 50 Yaşlarından sonra ortaya çıkan ve eklemlerin yıpranmasından kaynaklanan bir çeşit hastalıktır. Buna OSTEOARTRİT denir.

TEDAVİ MAKSADIYLA AŞAĞIDAKİ REÇETELER UYGULANIR

Reçete- 1. MALZEME; Kafuri, sirke, zeytinyağı.

HAZIRLANIŞI: Bir çay bardağı sirke ile, bir çay bardağı zeytinyağı karıştırılır. Üzerine dört çorba kaşığı ufalanmış kafuri konur. Eriyinceye kadar bekletilir. Sonra yünlü bir bezin üzerine yeterince dökülüp, ağrıyan yere sarılır. Aynı işlem ,sabah akşam tekrarlanır.

Reçete: 2- MALZEME: Üzerlik tohumu ( Peganum harmala ) sirke ve su.

HAZIRLANIŞI: Dört bardak suya iki çorba kaşığı üzerlik tohumu konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür, suyuna bir su bardağı sirke karıştırılır. Yeterince alınıp, ağrıyan yerler ovulur.

Reçete- 3. MALZEME: Kına, hardal , zeytinyağı.

HAZIRLANIŞI: Bir kahve fincanı kına ile, bir çorba kaşığı hardal karıştırılır. Üzerine azar azar su dökülerek yoğrulur. Ağrıyan yerlere sürülür.

Reçete: - 4. MALZEME: Hardal, kafuri, yumurtaq, alkol.

HAZIRLANIŞI: 50 gr. Hardal ile, 50 gr. Kafuri karıştırılır. Toz haline gelinceye kadar dövilür. Üzerine bir kahve fincanı alkol ve 6 yumurtanın beyazı dökülüp iyice karıştırılır. Ağrıyan yere yeteri kadar sürülür. 20 dakika sonra ılık suyla temizlenip kurulanır.

Reçete- 5- MALZEME: Tereotu, yabani pazı.

HAZIRLANIŞI: Bir avuç kıyılmış tereotu ile, bir avuç yabani pazı karıştırılır. İyice dövüldükten sonra ağrıyan yerlere sürülür. Yarım saat sonra, ılık suyla temizlenip kurulanır.

Reçete:- 6.. MALZEME: Hardal, sofra tuzu, zeytinyağı.

HAZIRLANIŞI: 250 GR. İnce sofra tuzu ile, 10 çorba kaşığı döğülmüş hardal karıştırılır. Üzerine azar azar zeytinyağı dökülerek, melhem haline getirilinceye kadar karıştırılır. Bir gece boyunca normal oda sıcaklığında bırakılır. Yatmadan önce ağrıyan yerlere sürülür. Sabahleyin ilik suyla yıkanıp kurulanır.

Reçete - 7. MALZEME: Lahana, zeytinyağı.

HAZIRLANIŞI: Ağrıyan yerlere konacak kadar lahana yaprağı, bir şişe yardımıyla yufka gibi açılır. Üzerlerine zeytinyağı sürüldükten sonra ağrıyan yerlere sarılır. Aynı işlem 3 saatte bir tekrarlanır. Bu reçete defne yaprağı ile de hazırlanabilir.

Reçete - 8. MALZEME: Karabiber, zeytinyağı, su.

HAZIRLANIŞI: 2 su bardağı suya, 3 çorba kaşığı toz karabiber ve 3 kahve fincanı zeytinyağı konur. Su buharlaşana kadar kaynatılır. Arta kalan kısım ağrıyan yerlere sürülür.

Reçete - 9. MALZEME: Sarımsak,hardal,karabiber, anason, kuyruk yağı, su.

HAZIRLANIŞI: 10 ÇORBA KAŞIĞI DÖĞÜLMÜŞ KURU SARIMSAK; İKİ ÇORBA KAŞIĞI,DÖĞÜLMÜŞ HARDAL, İKİ ÇORBA KAŞIĞI TOZ KARABİBER; İKİ ÇORBA KAŞIĞI DÖĞÜLMÜŞ ANASON KARIŞTIRILIR. ÜZERİNE 15 ÇORBA KAŞIĞI ERİTİLMİŞ KUYRUK YAĞI VE BİR KAHVE FİNCANI SU DÖKÜLÜR. SU BUHARLAŞINCAYA KADAR KAYNATILIR. YETERİ KADAR ALINIP AĞRIYAN YERLERE SÜRÜLÜR.

Reçete – 10. MALZEME: Taze kırmızı acı biber, zeytinyağı:

HAZIRLANIŞI: 2 su bardağı zeytinyağına, 3 çorba kaşığı, çok ince kıyılmış taze ,acı kırmızı biber konur. Bir hafta bekletildikten sonra, ağrıyan yerlere yeteri kadar sürülür. Yarım saat sonra, ılık suyla yıkanıp kurulanır.

Reçete: - 11. MALZEME: Limon, lavanta, ayrıkotu, su.

HAZIRLANIŞI: 4 bardak suya, bir tutam lavanta çiçeği,bir tutam ayrıkotu, ve 4 ince dilim limon konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra, temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Sabah, akşam birer fincan içilir.

Reçete – 12.. MALZEME: Elma, su.

HAZIRLANIŞI: 4 bardak suya bir tane kabukları soyulmuş elma doğranır. Kaynatıldıktan sonra, temiz bir şişeye süzdürülerwek 12 saat bekletilir. Sabahları aç karnına birer kahve fincanı içilir.

Aynı içecek,kabukları soyulmamış limonla da yapılır.

Reçete - 13. MALZEME: Söğüt yaprağı, su.

HAZIRLANIŞI: 4 Bardak kaynar suya, bir çorba kaşığı ufalanmış söğüt yaprağı konur. 20 dakika bekletildikten sonra süzülür. Saat: 10 ve 15 de birer su bardağı içilir.

Reçete 13 ün hazırlanışı gibi, Menekşe – Su; Altınbaşakoyt – Su; Kavak tomurcuğu – Su malzemeleri ile de hazırlanır.

Reçete: - 14. MALZEME: Keten tohumu, hardal unu, su.

HAZIRLANIŞI: 1 bardak suya bir kahve fincanı, dövülmüş keten tohumu karışıp,lapa haline gelinceye kadar ısıtılır. Sonra ,temiz bir beze dökülür. Üzerine hardal unu serpilip , ağrıyan yere sürülür. Aynı işlem sabah, akşam tekrarlanır.

Reçete: 15. MALZEME: Ihlamur, su.

HAZIRLANIŞI: 20 su bardağı kaynar suya, 2 avuç ıhlamur konur. 20 dakika bekletildikten sonra banyo suyuna süzülüp, içinde 15 dakika yatılır.

BU ÇEŞİT EV BANYOLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Banyo küvetine en az 100 litre su konulmalıdır.

Suyun sıcaklığı 37 dereceden fazla olmamalıdır.

Banyoda 20 dakikadan fazla bulunulmamalıdır.

Banyo küvetinden çıktıktan sonra soğuk su dökünmelidir.

DİKKAT: Yaşlılar, zayıflar, böbrek veya idrar yollarında hastalık olanlar soğuk su dökünmemelidir.

Haftada en fazla iki banyo yapılmalıdır.

Banyodan sonra havluya sarılıp, yarım saat kadar yatılmalıdır.

Reçete:- 16. MALZEME: Kekik, kuşdili, mercanköşk, su.

HAZIRLANIŞI: 2 su bardağı kaynak suya,, 2 avuç kekik, iki avuç kuş dili, ve 4 tutam mercanköşk konur. 20 dakika bekletildikten sonra, banyo suyuna süzülüp içine yatılır.

20 su bardağı suya , 2 avuç papatya 5 dakika; 20 su bardağına 250 gr. Adaçayı, 5 dakika; 20 bardak suya, 5 avuç ardıç yaprağı ve bir su bardağı ardıç tohumu 15 dakika; 20 bardak suya, 250 gr. Lavanta çiçeği 5 dakika; 20 su bardağı suya , yarım kilogram çam yaprağı 5 dakika kaynatılıp,banyo suyuna süzülür ve 15 dakika yatılır.

AYRICA: El ve ayak bileklerine kenevir ipi sarılır, veya bakır bilezik takılır.

Geceleri, ACIHIYAR ( Ebu Cehil karpuzu ) dövülüp suyu çıkarılır,ağrıyan yerlere sürülür.

Ağrıyan yerler, kiraz çekirdeği yağı ile ovulur.

Hergün bir su bardağı çilek suyu veya yılan balığı yağı ile ovulur.

Yaz aylarında her gün yarım saat,kuru ve rutubetsiz deniz kumunda yatılır.

Ağrıyan yerlere arı sokturulur.

Had romatizmada,yatak istirahati şarttır.

ROMATİZMALILARIN YEMEMESİ VE İÇMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER

Yağlı et sulaı- hayvani yağlar- şekerli ve tatlılar – konserve – balık – av etleri - kuzu,oğlak ve hindi eti – sakatat – pastırma,sucuk – salam – baharatlı yiyecekler – ekşi şeyler – turşu – tereotu – ıspanak - lahana – mantar - içki – çay – kahve.

Mide va barsaklarından rahatsız olanların aspirin de içmemeleri tavsiye edilir. Et,süt,yumurta,tuz ve hayvani yağlar da mümkün olduğu kadar azaltılır.

YENİLİP İÇİLEBİLİR YİYECEKLER

Bol limonlu sebze çorbaları - yağsız sığır ve koyun eti - piliç – yağsız, taze ve ızgarada pişmiş balık – yoğurt – byaz peynir - taze tereyağı – enginar - kuşkonmaz – kereviz - turp – havuç – taze fasüye - maydanoz – sarımsak - zeytin – yer elması - pırasa - hıyar – domates – marul – şalgam – elma – armut – portakal – limon – mandalina – muz – muşmula – greyfurt – kavun – kitaz – çilek – incir – erik – madensuyu - meyve suyu.

ATEŞLİ VE HAD ROMATİZMALILARIN DIŞINDAKİLERİN YARARLANABİLECEKLERİ KAPLICALAR

AHMETLİ ILICASI, Manisa/ turgutlu AKÇAY KAPLICASI, Balıkesir / Edremit

AKÇEKÖY KAPLICASI, Çanakkale / Ezine ARMUTLU KAPLICASI, Bursa / Gemlik

BABACIK HAMAMI, Denizli / Sarayköy BALÇOVA KAPLICALARI, İzmir / Balçova

BURSA KAPLICALARI, Bursa ÇAMURLU ILICA, Aydın / Germencik

ÇEŞME KAPLICA VE ÇAMURU, İzmir / Çeşme GÖKÇEDERE KAPLICA VE ÇAMURU,

Balıkesir / Susurluk

GÖLBABA ÇAMURU, E dirne GÖNEN KAPLICALARI, B alıkesir / Gönen

GÜMÜŞ ILICASI, Aydın / Söke HÜDAİ KAPLICASI, Afyon / Sandıklı

KARAADA ILICASI, Muğla / Bodrum KARAKOÇ ILICA VE ÇAMURU, İzmir/Seferihisar

KİL HAMAMI, Adapazarı / Geyve KURŞUNLU KAPLICASI, Manisa */ Salıhli

KUZULUK KAPLICASI, Adapazarı/Akyazı OYLAT KAPLICALARI, Bursa / İnegöl

ÖMERLİ KAPLICASI, Afyon / İnazköyü SART KAPLICASI, Manisa / Salihli

ŞİFA BANYOSU, Eskişehir TERME KAPLICASI, Bursa / Gemlik

YALOVA KAPLICALARI, Yalova YONCALI ILICA, Kütahya/ Yoncalıköyü


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ