SEÇİMLERDE HERKES DİKKATLİ OLMALIDIR
Burhan Bursalıoğlu
Türkiye'nin kaderini belirliyecek olan Genel Seçimlere çok az bir süre kaldı. Tam bir hafta sonra, bu satırları yazdığım saatlerdeki zaman diliminde sonuçlar % 90 belirlenmiş olacaktır.
Seçimlerin yapılmasının amacı, Ülkeyi yönetecek olan halk temsilcilerinin seçilmesidir. Demokrasilerde, her görüşün, her idari yöntemin temsilcileri partilerini kurar, yapacaklarını, halkın anlayacağı dilden anlatırlar, sonra da beğenilip beğenilmediğini, Devleti idare edip edemeyeceklerini belirlemek için seçmenden sorarlar. Seçmen, hiç kimsenin baskısı altında kalmadan, kendi iradesiyle, kendi düşüncesiyle, vatanın ve milletin geleceğini düşünerek, salim kafayla, girdiği kapalı hücrede oyunu kullanır.
Bir vatandaş ve seçmen olarak, kullandığı oyun işe yarayıp yaramadığını takip etmek hakkıdır.Onun için, seçimlerin hilesiz, dürüst ve sağlıklı olması gerektirecek önlemleri de alır. Yalnız kendisi değil, bu konuda, kollu kuvvetler olmak izere, seçimlerde görev almış, başta, Yüksek Seçim Kurumu, İl ve ilçe seçim kurumları,Sandık başkanı ve üyeleri, sandık alanında bulunan görevlilerin de ayrı ayrı güvenliği sağlar ve tarafsız hareket ederler. Ne var ki, her seçimde "yapılıyor" denilen hileler, düzenbazlıklar, oy kaçırmalar, rakam değiştirmeler, iptal etmeler gibi, yakışmayan oyunlar olabilir.
Çok önemli olan 12 Haziran seçimlerinde, seçmenin dikkat edeceği hususlar olduğu gibi, sandık başkanının, İl ve İlçe seçim kurullarının ve Yüksek seçim Kurullarının, açık tasnif, açık birleştirme ve sağlıklı duyuru araçlarıyla sonuç açıklamalar yapmalıdırlar. Hiçbir kuşkuya meydan vermeyecek şekilde, seçmen oyunun yerine vardığına kanaat getirmelidir.
Akla gelen en önemli hususlardan biri, seçmenin kullanacağı oyunun işaretli olması nedeniyle iptal olasılığının bulunmasıdır. Genelde seçmenlerin görüşleri, çevredekiler tarafından bilinir. Sandık başında oturan, ve (A) partisinin temsilcisi, oy kullanmaya gelen ve tanıdığı (B)partili olan seçmene vereceği oy pusulasının arkasına, kaş göz arasında bir çizik atarak, tasnifte o oyun iptali sağlanabilir. Onun için , oy pusulasını alan seçmen, sağına soluna bakarak pusulanın temiz olduğuna kanaat getirdikten sonra ,mühür basacak hücreye girmelidir.
Hücrede oy kullanırken, tercih ettiği partiye ayrılmış olan bölümdeki (EVET) yazısının üzerine, mühürü bir kez masmalı ve mürekkebin bulaşmaması için, oy pusulasını dışa doğru katlayarak zarfa koymalıdır. Zarfın sandığın içine düşmesini sağlamalı ve muhakkak seçmen listesine imzasını atmalıdır.
Sandık kurulunda bulunan üyeler dikkatli olmalılar. Daha önce parmağa sürülen mürekkep son iki seçimde kullanılmadığı için, mükerrer oy kullanmaya sebep olmamalılar.
Tasnif yapılırken, tutanaklara geçirilecek rakamlara dikkat edilmeli ve kullanılanla kalan zarfların toplamı, teslim alındığı sayıya eşit olmalıdır.
Tutanakların birer sureti parti temsilcilerine verilmelidir.
Torbalar ve tutanaklar emniyet içinde, seçim kurullarına ulaştırılmalıdır. Torbalar bizzat sandıkta görevli kişilerce götürülmelidir.
İlçe ve İl seçim Kurulları toplamları açık ve temsilcilerin yanında sesli yapmalı ve her gelen sandığın sonuçları mikrofondan yayınlanmalıdır. Bu yayını il ve Yüksek seçim kurumu da yapmalıdır. Dürüst seçimin kanıtı budur.
İl, İlçe ve Yüksek Seçim Kurumlari gerek tutanakları gerekse tutanaklardaki sonuçları halka ilan ettikten sonra, medya temsilcilerine vermelidirler.
Bazı medya organları, seçimlerin sonuçlarının açıklanma saatinden önce, hatta, oy verme zamanı sona ermeden hayali sonuç verme gibi bir gaflete düşmemelidir. Tarafsız, doğru, abartılmadam, muhabirlerden gelen sonuçlar doğrudan yayınlanmalıdır.
Sonuçların belirlenmesinde, taraftarların sevinç gösterileri yapmaları doğaldır. Ancak bu sevinç gösterilerini yaparken, çevreye ve karşı taraftara zarar vermemelidir. Vakur ve saygılı olunmalıdır
Unutmayalım ki, kişi özgürlüğü, diğerinin özgürlük sınırına kadardır.
12 Haziran 2011 Genel Seçim sonuçlarının Türkiye Cumhuriyeti'ne hayırlı olmasını diliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder