ŞEKER HASTALARI İÇİN TAVSİYE EDİLEN 10 ANA GIDA
SEBZELER
Lifle dolu olan sebzelerde doğal olarak az kalori bulunuyor. Tabağınızı sebzeyle doldurursanız daha az karbonhidrat (kan şekerini artırıyor) ve doymuş yağ (insülin
direncini artırıyor) tüketirsiniz. Günde 4-5 porsiyon sebze yemeğe çalışın. (1
porsiyon yarım kase konserve ya da pişmiş sebze ya da 1 kase çiğ sebze anlamına
gelir.) Ancak patates, mısır ve bezelye gibi nişastalı sebzelerde diğerlerinden
daha fazla kalori bulunduğunu aklınızdan
çıkarmayın.
Meyve
Yağı ve kalorisi az olan meyvelerde de bol miktarda lif vardır.
Ayrıca, meyveler sinirlerinizi, gözlerinizi ve kalbinizi korumaya yardımcı antioksidanlarla
doludur. Meyvede daha fazla doğal şeker ve birçok sebzeden daha çok kalori var. Günde 3-4 porsiyon
yiyebilirsiniz. (1 porsiyon bir bütün meyve, yarım kase pişmiş ya da konserve
meyve ya da 1 çiğ meyvedir) Suyunu sıkmak yerine meyvenin kendisini tüketin.
Çünkü birçok besin maddesi ve lif meyvenin kabuğunda, kendisinde ve
çekirdeğindedir. Meyveyi sıkarken bunları kaybedersiniz ve geriye daha fazla kalori ve şeker kalır.
Fasulye
En iyi lif kaynaklarından biri olan fasulyeler sizi
daha uzun süre tok tutar, sindirimi
yavaşlatır ve yemekten sonra kan şekerinin ani yükselmesini önler. Bu etkiler öyle güçlüdür ki tüm kan şekeri seviyenizi düşürebilir.
Konserve fasulyeleri duruladıktan sonra yaptığınız her salataya ekleyin. Kara
fasulye ya da mercimek çorbası öğlen yemeği için iyi bir seçenektir.
Tahıl
Kahvaltılık tahıllar güne daha fazla lif depolayarak
başlama imkanı sunar. Araştırmalar, güne bol lifli tahıl gevrekleriyle başlayanların
daha sonraki öğünlerinde daha az yediklerini gösteriyor.
Balık
Hazırlanması kolay ve hızlı olan balık iyi bir protein kaynağıdır. Ayrıca çok
yağlı etlerin yerini alabilir. Aynı zamanda, yağlı balık en iyi omega-3 yağ
asidi kaynağıdır. Bu yağlar damarlarınızın temiz kalmasını sağlıyor. Şeker hastalığı olanlarda
trigliserid seviyesi daha yüksektir, iyi kolesterol düzeyi ise düşüktür. Omega
3 yağ asitleri her iki sayının da düzenlenmesine yardımcı olur. Haftada en az 2 kere balık tüketin. Özellikle somon, uskumru ve ton balığında daha fazla omega-3 vardır.
Kümes hayvanları
Son derece yağsız, kalorisi az olan tavuk göğsü, şeker hastaları için çok iyidir. Biftek ve etli
fastfood gıdalara benzemeyen tavuk göğsünde kötü kolesterolü artıran ve insülin
direncini yükselten doymuş yağ oranı azdır. 85 gram derisiz
tavuk göğsü, sadece 142 kalori ve 3 gram yağ içeriyor. Hindi göğsü ise daha az
yağlıdır ve kalorisi daha düşüktür.
Kabuklu yemişler
İyi yağlarla dolu olan kabuklu yemişler, kalp
hastalığını destekler. Bunlar aynı zamanda insülin direncini düşürmeye yardım
eder ve kan şekerinin daha kolay kontrol edilmesini sağlar. Ayrıca E vitamini
bakımından zengin olan kabuklu yemişler hücreleri korur ve sinir ile göz
hasarını önlemeye yardım eder. Lif ve magnezyum bakımından zengin olan bu gıda,
kan şekerini düzenlemeye yardım eder. Düzenli ve ılımlı olarak tüketilirse kilo
vermeye yardımcı olur, ancak bol miktarda kalori içerdiğinden fazla tüketmeyin.
Zeytin yağı
Kalp krizi riskini azaltmaya yardım eden, Akdeniz
beslenmesinde önemli yeri olan zeytinyağı, insülin direncini düşürerek kan
şekerini düzenli tutmaya yardım eder. Evde ve restoranlarda ekmeğinizi
zeytinyağına daldırın. Ancak ne kadar zeytinyağı yediğinize dikkat edin, çünkü
1 yemek kaşığı zeytinyağında 119 kalori bulunuyor.
Yoğurt
Protein ve kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt,
kilo vermeye yardımcı. Çeşitli araştırmalar bol miktarda kalsiyum bakımından
zengin gıdalarla beslenen insanların daha kolay kilo verdiğini gösteriyor. Bu
nedenle taze meyvelerinize yoğurt ekleyebilir ya da yoğurdunuza az yağlı
granola gibi tahıllar katıp yiyebilirsiniz.
Tarçın
Yemeklerinize tarçın serpmek kan şekerinizi
düşürebilir. Tarçındaki bileşenler vücuda insülini etkili şekilde kullanmasına
yardım ediyor. Bu nedenle daha fazla glikoz hücrelere girebiliyor. Son yapılan
araştırma günde sadece yarım çay kaşığı tarçının kan şekeri seviyesini önemli
derecede düşürdüğünü gösteriyor. Tam tahıllı tostlarınıza, fırında pişmiş
elmalarınıza ve hatta tavuk yemeklerinize toz tarçın serpin. Ya da tarçın
çubuğunu sıcak suya batırın ve bir fincan yatıştırıcı ve şifalı tarçın çayı
hazırlayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder