13 Ocak 2012 Cuma

Milli Bayramlarımız



 19 MAYIS GÖSTERİLERİNE HASRET Mİ KALACAĞIZ?

Burhan Bursalıoğlu

Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir  karar almış.  19 Mayıs Atatürk’ü Anma  Gençlik ve spor Bayramı gösterileri,  Ankara hariç tüm illerde, statlarda değil, okullarda  yapılacakmış.
İşte karar:
Artık bu tür güzel gösterilere hasret kalacağız

“Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesini, kutlamaların sadece okullarda yapılmasını ”

Yine şaşırtıcı, gerçekten gündemden düşmeyecek olan bir karar.
Cumhuriyet Bayramı gösterilerinin 2010 da iptal edilmesi, 30 Ağustos Zafer Bayramının , geçiş törenlerini iptal edilmesinden sonra şimdi de bu.
Ya bu  kuleler...

Bu bayramın  anlamı nedir ki, kısıtlanıyor?  

 Birinci Dünya Savaşı'nda yenik sayılan Osmanlı İmparatorluğu'nun, bir yandan egemenliğine son verilirken öbür yandan da Anadolu'nun şehir ve kasabaları birer birer düşman saldırısına uğruyordu.. Türk Ulusuna yakışmayacak bir senaryo oluşmuştu.
Bu senaryoyu içine sindiren de vardı,  isyan eden de vardı. İsyan edenlerden biri de Mustafa Kemal Atatürk’tü.  Mustafa Kemal Atatürk,  devlet olarak egemenliğini yitirmiş, yıpranmış, hatta bitmiş  Osmanlı İmparatorluğunun yerine,  genç, modern, Türk ulusuna yakışır  demokrat, halkın kendi kendini yönetecek,  itibarlı, saygın, daha öncesi yurdumuzun toprak bütünlüğünü korumak amacıyla  Anadolu’ya geçip, bir devlet kurmayı kafasına koymuştu.  Bunun için 19 Mayıs 1919 da , Bandırma vapuruyla Samsun’a çıktı. 
Dünyanın neresinde bu düzen ve görüntü var?

Türk Ulusunun  yaşam başlangıcı, oksijen almaya başlaması, damarlarındaki kanın faaliyete geçerek dolaşmaya başlaması tarihi 19 Mayıs 1919 dur.
19 Mayıs, Mustafa Kemal’in giriştiği iç ve dış  düşmanlarla  savaşın başladığı tarihtir. Mustafa Kemal’in  kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin  temel atma tarihi 19 Mayıs’tır.
Atatürk’ün kurduğu bu genç ve dinamik devletin geleceğinin garantisini gençlere olan güveni nedeniyle, onlara emanet etmiştir. Gençlerin beden ve ruh sağlıklarını koruyacak çalışmalarını, her yıl, gösterilerle halka,  bir bayram şenliği içinde   sunmayı  istemesi nedeniyle 19 Mayıs’ı gençlere “Gençlik ve Spor Bayramı”  olarak armağan etmiştir.
Gençlik , Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak, Onu sonsuza  kadar yaşatmak amacıyla bu bayramın adını “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirmiş ve her gösteri öncesinde  Atatürk’ e olan  bağlılığını ve  verdiği sözü şu and la dile getirmektedit.
Kızlarıomızın gurur veren gösterileri.

Ey Büyük Atam,
Türk gençliği olarak, hürriyetin, bağımsızlığın, egemenliğin, Cumhuriyetin İnkılaplarının yılmaz bekçileriyiz.
Her zaman, her yerde her durumda, Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağımıza, çağdaş uygarlığa geçmek için; bütün zorlukları yeneceğimize namus ve şeref sözü verir, kendimizi Büyük Türk Milletine adarız.

Dalgalan , sen de şafaklar gibi ey şanlı Hilal...


Şimdi bu bayramın  gösterileri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kısıtlanmaktadır.
Aslında  bu kısıtlama veya alınan karar,   bu güne kadar, yavaş yavaş,  alıştıra alıştıra, kademeli olarak, sabırla, uygulanan bir  planın maddelerinden olsa gerek.
Çünkü, Türk Eğitimine yapılan müdahaleler, Türk kurumlarına yapılan değişiklikler gözden kaçmamaktadır.
İlkokul kitaplarındaki Atatürk resimlerinin  bazılarının kaldırılması, konuların iptal edilmesi, laikliğin tartışmaya açılması, Üniversitelerde türbanın serbest bırakılması, hatta ilk okulların  bazılarında türbanlı öğrencilerin görünmesi,  Kız öğrencilerin kıyafet ve etek uzunluğu ayarlanması, bazı okullardaki idarecilerin, kız ve erkek öğrencilerin bir araya gelmemeleri için yasak koymaları,sonradan  gördükleri tepki nedeniyle kıvırmaları,  Kitaplardaki Atatürk İlke ve İnkilapları konularının kaldırılması,ilkokullardaki Atatürk köşelerinin kaldırılması, Türk Milli Eğitimin Temel İlkelerinden,  Atatürk İlke ve İnkilap metinlerini çıkarılması, Bakanlık da kı  bazı dairelerin kaldırılması, Her sabah okullarda söylenen “Andımız” daki bazı cümlelerin  çıkarılması, 2010 yılında kutlanması gereken Cumhuriyet Bayramı nın, Van depremi bahane edilerek iptal edilmesi, Yine Cumhuriyet Bayramlarında, Harp okulu öğrencilerinin  mutat              “ Atatürk Yürüyüşü” nün iptal edilmesi, 
Seni sevmak ayrıcalıktır.

ATATÜRK” adını taşıyan kurumların başına ve yönetimlerine  getirilen kişilerin çoğunun Atatürk’e antipatisi olanlardan oluşturulduğu, ileride bu yöneticilerin, “Kurumumuzun işlevi bitmiştir. Kaldırılsın” diye önerge veya bu yönde talep edebilme ihtimallerinin olabileceği, İlköğretim okullarına Arapça  öğrenme dersi konması çalışmalarının yapılması,  8 yıl olan mecburi eğitimin,  kademeli olarak  12 yıla çıkarılması, bundan faydalanılarak İmam Hatip Orta okullarının tekrar  açılmalarının sağlanması acaba iyi niyetle yapılması düşünülen uygulamalar mıdır? 
Bingöl ilimizdeki gösterilrden.

19 Mayıs “Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı” gösterilerinin statlardan kaldırılması, dar alanda çok az kişilere, okulun kendi bünyesinde  kısıtlı öğrenci sayısıyla  gösteri yapması  kararının gerekçesi de yok.
Bu karar , halkın seyir özgürlüğünü kısıtlamıyor mu? Statlardaki gösterileri binlerce insan rahatça  izliyor, ve yüzlerce öğrenci coşku ile gösterilerini sunuıyordu. Bunlar da özellikle lise öğrencileriydi. İlköğretimdekiler de  anne ve babalarıyla ağabeylerini   gururla  seyretmek için stada gider, kendilerinin de bu gösterilere katılma yaşlarının gelmesini hayal ederlerdi. Şimdi  ise,   bu çocuklara,  senede bir gün dahi    olsa,  bu zevki tatma çok görülüyor.  

Bahriyelilerimizi asla unutmayacağız.

Kim ne kısıtlama getirirse getirsin, kim neyi iptal ederse etsin, kim neyi utturmak için ne yaparsa yapsın,  Atatürk, Gençlerimizin  ve yaşayan tüm Ulusumuzun yüreğindeki sevgi, bileğindeki güç, damarındaki kan, dilindeki marş, beynindeki ışık  olarak, sonsuza dek yaşayacaktır.

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...