29 Ağustos 2024 Perşembe

 

ULUSAL BAYRAMLARIMIZ





30  AĞUSTOS  ZAFER  BAYRAMI


 Burhan Bursalıoğlu

            30 Ağustos Zafer Bayramının 102. Yılını Ulusça  kutluyoruz.  
          Tam  bağımsız, özgür, egemen ve çağdaş   bir Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulmasında büyük etken olan 30 Ağustos Zaferi aynı zamanda  Türk Ulusu’nun yüzyıllardır  mücadele ettiği  kötü  talihinin sona erdirildiği tarihtir.

          Sakarya Savaşı Türk Ulusu’nun ölüm kalım savaşıydı. Ankara yakınlarına kadar gelen Yunan ordularını uzaklaştırmak, Osmanlı Devletinin  , ölüm fermanı olarak nitelenen Sevr antlaşması  nedeniyle  Anadolu’nun tüm etrafı işgal edilmiş, ortada Ankara ve çevresi  Türklere bırakılmıştı.

         52 gün süren Sakarya Savaşının sonunda,Yunan orduları geri çekilmeye başladı. Bu olay zaferin çok yakın olduğunun müjdecisiydi.

              TBMM Sakarya Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal'e MAREŞAL ve GAZİ ünvanlarını  verdi. Bu rütbe ve taltife laik olmaya and içen Mustafa Kemal Atatürk, düşmanların Anadolu’dan atılması gerektiğini, bunun için de zamana ve güçlü bir orduyu  oluşturmak kaçınılmaz olduğuna  inanarak Ulusca hazırlığa başlandı.

           Bir taraftan orduyu yenileyip,silah ve malzeme ihtiyaçlarını karşılama, bir taraftan da taarruz planları  yapma uğraşı veriyordu.

          İlk olarak Ocak 1922 de yapılacak taarruz planlanmıştı. Gerekli hazırlıklar tamamlanamayınca  taarruzu Nisan ayına,  Nisan’da da  istenilen hazırlık tamamlanamayınca,   

plan Ağustos ayına kadar uzatıldı.
         Halkın çabaları, yardımlarıyla, ordu mensuplarının giysileri, çorapları, eldivenleri, kılıç, at, nal, yiyecek gibi ihtiyaçları karşılandı. Silah satın alındı. İstanbul’un gizli yerlerinde depolanan silah ve mermiler, gözünü budaktan sakınmayan adsız kahramanlar tarafından Anadolu’ya kaçırıldı, hatta  geri çekilen düşmanın bıraktığı silahlar tamir edilerek onlara karşı kullanılır duruma getirildi.  Birliklerin taarruz yapacakları  bölgeler, tepeler   tespit edilerek oralara kaydırma yapıldı.. Batı ve Kuzey cephelerdeki birlikler,  gece hareket edilerek, çok gizli bir şekilde Kocatepe bölgesine kaydırıldı.          

             Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922  saat o5 'de düşmana  top atışlarıyla  saldırı başladı. Bu bir baskındı. 20 dakika sürdü. Ardından 10 dakika devam eden tahrip atışları sürdü.                 
         Kocatepe’de başlayan top atışları sanki Cumhuriyetin kuruluşunun top atışlarıydı.
            Bütün komutanlar orada idiler. Mustafa Kemal'in  hücum emrini bekleyen ve sabırsızlanan komutanlar, alt birliklerine M.Kemal'in emirlerini  bildirmek için  kulakları M.Kemalde, gözleri düşman böigesinde idi. Yunan mevzilerinde alevler yükselmeye başladığını, hedeflerin vurulduğunu, düşmanın mevzilerini terk ederek geri çekilmekte olduğunu gören komutanlar, M. Kemal'in hiç kıpırdamadan elinde dürbünle düşman  mevzilerini ve geri çekilmelerini sabırsızlıkla izliyorlardı.         

          Kocatepe' de yerinde duramayan  Fevzi ÇAKMAK '' HAYDI  KEMAL, DÜŞMAN KAÇIYOR, TAARRUZ EMRİNİ VER '' diye seslenince, M.Kemal '' DUR ABİ '' diye cevap verdi. 
Bir süre sonra Fevzi Çakmak  '' KEMAL, TARİHİ BİR FIRSATI KAÇIRIYORSUN, DÜŞMAN YENİ MEVZİLERİNE YERLEŞECEK, EMRİNİ VER ARTIK'' diye ısrarda bulundu.
M.Kemal  yine  '' DUR ABİ '' dedi. Aradan bir süre daha geçti, Fevzi Çakmak bu kez '' ALLAH AŞKINA KEMAL VER ŞU EMRİ, KOMUTANLAR SENİ BEKLİYOR, YETER ARTIK '' diyerek sesini yükseltti. M.Kemal yine  ''DUR ABİ'' dediği sırada  Yunan ordusunun terk ettiği mevzilerde cehennemi patlamaları gören Komutanlar birbirlerine  bakarak hayret ve şaşkınlıklarını gizleyemediler. 
          Yunan ordusu geri çekilirken, cephe boyunca  mevzilere yerleştirdikleri saatlı bombaları patlatmışlardı.
Askerlerimize telafi  edilemeyecek tuzak hazırlamışlardı.
          Taarruz emri için israr eden Fevzi ÇAKMAK  Mustafa KEMAL' E sarılarak, '' SENİ BİZE ALLAH MI GÖNDERDİ KEMAL '' dedi.
          M.KEMAL'in  '' ORDULAR, İLK HEDEFİNİZ AKDENİZDİR. İLERİ ''  komutunun sonunu biliyorsunuz.                30 Ağustos'ta çembere alınan Yunan ordusundan, Kaçanların mezarı Ege denizi oluyordu.Sağ kalanlar esir alınıyor,   ki bunların arasında komutanları general  trikopis’te bulunuyordu. Bu komutan Ata' nın ölümünde cenaze kortejine de katılmıştı.  9 Eylül 1922 tarihinde Türk Ordusu İzmir’e girerek 3 yıllık İzmir’in Yunan hakimiyetine son verdi.

30 Ağustos zaferinin bir bayram olarak kutlanmasına  1935 yılında karar verildi.

O tarihten itibaren 30 Ağustos Zafer Bayramı adı altında, her yıl tüm yurtta, Kıbrıs’ta ve  dış tamsilciliklerimizde  kutlamaktadır.
30 Ağustos Zafer

Bayramının  102, Yıl dönümü  tüm Ulusumuza , barış, mutluluk, huzur ve sağlık getirmesini dilerim.


  

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ