21 Şubat 2013 Perşembe

M Ü Z İ K





TÜRK  MÜZİĞİNE  OLAN  SAYGISIZLIK

Burhan Bursalıoğlu 

Uzun zamandır kafamda  kurcalanan  TÜRK SANAT MÜZİĞİ nin  ( TSM ) düştüğü acınacak durumu. Daha doğrusu, bitirilmek istenen TSM.

15 yıl öncesine kadar  Klasik TSM ve Türk Halk Müziği  ne (THM)  Ulusça saygı duyar, onu  dinlerken heyecanlanırdık. Ruhumuza hitap ederdi.  Gerek okuyucu, gerekse dinleyici olarak her şeyimizle  saygılı olurduk. Dinleyici ve seyirci olarak okuyucuya ve ortama, okuyucu olarak da seyirciye saygılı ve ciddi biçimde davranılırdı.
HACI ARİF BEY

Ülkemizin tüm kentlerinde yemekli,  yemeksiz gazinolar ve  salonlar  vardı. Buralarda TSM ve THM  şarkıların  esas  melodilerine sadık kalınarak, aslını değiştirmeden sunulurdu. Halk da zevk alır, salonları doldururdu. Kimi gazinolar gece, kimileri de gündüz matineler yapar, tüm halkın  eğlenmesi yanında  TSM  nin sevilmesini sağlarlardı.
TANBURİ ALİ EFENDİ

Salon ve gazinolarda yerler önceden ayırtılırdı. Gün ve saati geldiğinde heyecanlanırdık. Düğüne gider gibi en yeni giysilerimizi giyerdik.  Traşımızı olur, hanımlar kuaförlere giderdi. Salon,  süslerle   renkli ışıklarla  ve  gönderilen çelenklerle , adeta bir çiçek tarlası gibi  donatılırdı.
SADETTİN KAYNAK

Okuyucuların da giysileri göz alıcıydı.  Hanım sanatçılar fazla dekolte olmayan giysilerini ikinci kez giyip sahneye çıkmazlardı. Erkekler takım elbise  giyer, kravatsız asla sahne almazlardı. Zeki Müren gibi bazı sanatçılar da göz alıcı, sadece sahnede giyilebilecek allı, pullu çok şık kıyafetlerle programını  uygularlardı.
AVNİ  ANIL
 
 Bütün bunlar seyirciye   olan saygıdan kaynaklanıyordu.  Saz heyetinin de kıyafetleri  aynı model , aynı  renk ve aynı terziden çıkma idi.

Sanatçı  şarkılarını söylediği sürece salonda çıt çıkmazdı. Nefes dahi alırken dikkat edilirdi. Garsonlar asla dolaşmazlardı. Mikrofonda sanatçının sesi,  sazların melodilerinden başka hiç bir ses duyulmazdı. Bütün bunlar, sanata, sanatçıya, sanat sevenlere ve ortama olan saygı içindi.
KADRİ ŞENÇALAR

TSM ve THM  sanatçılarının yetişmesi için de  çok özen gösterilirdi. Aylarca, yıllarca devam eden kurslar açılır, okullar da yetiştirilir, TRT radyo ve TV  larda  sınavlar yapılırdı. 
LEMİ  ATLI
 
 Özellikle o zamanın TRT si  TSM ve THM konularında çok hassas davranır, kaliteli sanatçılar yetiştirir ve yayınlarıyla, halkın  müzik ihtiyacını giderirdi.

NEVESER KÖKDEŞ

TSM ve THM yanında az dinlenen de olsa arabesk, Türkçe sözlü hafif müzik, caz müziği ve çeşitli dans müzikleri vardı.

Bu gün durum nedir?

Bugün salgın halde olan yeni, yeni müzik türleri oluştu. POP, ROCK,HİP HOP, ROCKİN ROLL, ROP ve ÖZGÜN MÜZİK.
REFİK FERSAN

Ne hikmetse, bugünün gençleri bu tür müziklere  daha çok rağbet gösteriyor.  Küçük yaştan itibaren  yeteneklerini bu müziğe harcıyorlar.  Yapılan bazı özel yarışmalarda bunları sıkça görüyoruz.
SADİ  HOŞSES

Melodi olarak belki hoşa giden yönler olabilir ama, hızlı konuşma müzik olabilir mi? Ne dediği dahi anlaşılamayan, aynı melodide söylenen bir dizi laflar müzik oluyor. Bu mu "ruhun gıdası?"
SELAHATTİN  PINAR

Haydı diyelim ki -bu bir dönemdir.  Gelir geçer. Ama bu gün bunlar seviliyor.  Sevilen bir şeye saygı duymak gerekmez mi? Bu tür şarkı söyleyenlerin seyircilerine saygı duyması icap etmez mi? O da ne?  Renkleri özellikle  soldurulmuş, dizden yukarı kesilmiş,  poposu görünecek gibi  makaslanmış kot pantolon ve kot etekle sahneye çıkmak nerede   görülmüş? 
ŞERİ,F İÇLİ
 
Kalçalarına kadar kısa etek, göğüsleri ni  ortaya çıkaracak kadar dekolte kıyafetle sahne alan bayanlar, seyirciye  saygı mı göstermiş oluyor?
İRFAN ÖZBAKIR

Haydı bunu da geçelim. Belki müziğin içeriği bunu istiyor.  Aynı kıyafetlerle TSM okuyan(!) lara ne demeli?  Bu kadar saygısızlık olur mu? Bu TSM hakarettir. Hele, hele şov programlarında, çeşni olsun diye TSM söyletilen  sanatçı bozuntularının  kıyafetleri , insanı isyan ettiresi geliyor.

RTÜRK   diye bir gözlemci kuruluş var. İşleri sadece program ve dizilerdeki ahlaki olmayan sahneleri yakalamak mı? Eğer bu ise, sahneye çıkanların, abuk subuk kıyafetlerle halka saygısızlık yapanların kıyafetleri ahlaka uygun mu?  Sahneleri  hipi kıyafetlerine çeviren ve bunlara göz yuman  yapımcı ve TV kanallarına gerekli yasağı  uygulamak  görevleri arasında yok mu yoksa?  Milyonlarca , yerli ve yabancı milletlere  yapılan bu saygısızlığın giderilmesi için RETÜRK  geç kalınmış harekete geçmelidir.
AMİR  ATEŞ

Ne sahne kaldı ne de gazino. TV lar da  Yılbaşından yılbaşına yarım saat TSM yapıyor. Ya TRT ye ne demeli? TRT nin bir müzik kanalı var.  Her türlü laubalilik  var. Küçük bir salon, kendini  tepelerde sanan bir sunucu.  Alay eder gibi, konuşma ve hareketler, okuyucuya karışmalar. Bir sunucu, okuyucuya "Bu tarafta da oku , hep aynı yerde durma" der mi? Bu ne saygısızlık. Bu ne laübalilik? Sözde TSM devam ettiriyorlar.
OSMAN NİHAT AKIN
 
 İnanır mısınız, salona gelen hiç genç  yok. Hepsi yaşlı, müzik sevenler.  Göstermelik proğram yapacaklarına, gençleri  teşvik edecek şekilde programlar yapılmalı.  Galiba TRT de bu işi hafife alıyor.

Bu gün hiç genç TSM veya THM sanatçısı  var mı? İsim yapmış, halkın sevgisini  kazanmış, taktir edilen,  aranan bir yeni TSM okuyucusu var mı? Yok.  Zaman, zaman yapılan karma yarışmalarda dereceye girecek kadar kabiliyetlerin elinden tutan olmadığı için sönüp gidiyorlar. Bazıları da, tanınmak için, işin kolayına kaçarak, umut bağladığı  kaseti çıkarıyor, işi de bitiyor.
TEOMAN ALPAY

Arada bir,  yine de eski  sanatçılardan  konserler veriliyor. Ama yeterli değil.

TSM ve THM  yok oluyor. Yetkililer bunun farkında değil. Nerede  yetkili Bakanlar?  Heykellere "UCUBE"  diyenler, aslında  sahnelerdeki  ucubeleri  görmeliler. Onlara sahneleri  yasaklamalılar. Onları sahnelere çıkaranları, reyting olsun,  bol reklam gelsin diye , halkın  gelenek ve onurunu hiçe sayanlara gerekli  ikazlar yapılmalıdır.
NECMİ RIZA AHISKA

Yaşamları boyunca ,TSM  ne ruh veren , aramızdan ayrılan değerli  bestecilerden: Ahmet RAS,M, Aleko BACANOS, Tanburi Ali Efendi, Amir ATEŞ, Ahmet Gazi Ayhan,  Hacı Arif Bey, Arif Sami TOKER, Avni ANIL, Bimen ŞEN,  Dede Efendi, Erol SAYAN,  Fahri KOPUZ,Hacı Faik Bey, Ferit SIDAL,  Hasan Ferit ALMAN,  İrfan ÖZBAKIR, Kadri ŞENÇALAR, Lemi ATLI, Mesut CEMİL, Münir Nurettin SELÇUK, Necil Kazım AKSES, Tanburi Cemil Bey ,Neveser KÖKDEŞ,  Osman Nihat AKIN, Refik FERSAN, Pınar KÖKSAL, Sadeddin KAYNAK, Sadi HOŞSES, Selahattin PINAR, Şerif İÇLİ, Şükrü TUNAR, Teoman  ALPAY,  Ulvi Cemal ERKİN,  Yesari Asım ARSOY,  Yıldırım GÜRSES, Zeki DUYGULU , Zeki MÜREN,  Ziya TAŞKENT, gibi aklıma gelenlerin kemiklerin sızlatmaya kimsenin hakkı olmadığı gibi, Onlara olan saygıdan ötürü, TSM ve THM ni yeniden kalkındırmak , başta yetkililer olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm fertlerinin görevi olmalıdır.


TSM ve THM ne renk vermiş,can vermiş, ruh vermiş olan hala yaşayan ve bu işin içinde olan bestekar, solist ve saz ustalarının da seslerini duymak istiyorum.

ZİYA TAŞKENT
 
 İsyan bayraklarını sallamalarını istiyorum. Bu kadar uyku onlara yeter.
ZEKİ MÜREN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...