4 Mayıs 2013 Cumartesi

ZİYARET




GÖNEN ve NECATİ BEYLİLER


Burhan Bursalıoğlu


Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Mezunlarının tertip ettikleri, 3 günlük Gönen gezisine davetli olarak eşimle katıldım.
28 Nisan Pazar günü, Mersin’den bize gelen Mustafa Güleç ve eşiyle birlikte Gönen’e hareket ettik.
İstanbul, Yalova, Bursa, Karacabey, Bandırma güzergahını takip ederek,6 saatte Gönen’e indik.

YILDIZ OTELİ
4 yıldızlı,termal  yıldız adlı otele yerleştik. O gün “hoş geldin, iyi ki geldin,  nasılsın, iyi misin ?”  gibi  ilk karşılaşma duygulu sözlerle geçti.
Toplantıyı düzenleyen, Balıkesir Eğitim Enstitüsü mezunlarından, bir dönem Milletvekili olmuş olan Önder KIRLI  idi.

YÖNETİCİ ÖNDER KIRLI
Bu arada,Sivas Öğretmen Okulu mezunlarından, Cemal Bayraktar,  Sait Özmen, ben ve Mustafa  Güleç’le de dörtlü bir  grup oluşturduk.
Akşam Galatasaray-Gaziantep maçını izledikten sonra odalarımıza çekildik.

MÜZEDEN GÖRÜNTÜLER
  1. GÜN.  KUŞ  CENNETİ – MİLLİ  PARK
Sabah kahvaltısından sonra, tahsis edilen 28 er kişilik minibüslere binerek, 156  kişi, Kuş Cennetine hareket ettik. Her taraf yüksek ve sık ağaçlarla çevrili, çoğu yerler bataklıklı, üç tarafı gölle çevrili bir saha. 1959  yılında 64 hektarlık bir alanken, 2005  tarihinde,64 hektarın, 24.047  si de orman arazisi olarak kayıtlara geçmiş.
MÜZEDEN GÖRÜNTÜLER
Kuş cenneti, Milli park’ta  266 çeşit kuş türünün bulunması  çok iyi korunan bir doğa mirası olduğu gerçeğini  Avrupa Konseyi de kabul ederek, 15 Mart.1976 tarihinde, “tabiatın en iyi korunduğu yer” nedeniyle, A  SINIFI  AVRUPA  DİPLOMASI ile  ödüllendirilmiştir. 5  yıl geçerliliği olan diploma, 1981- 1986- 1991- 1996  yıllarında da yenilenmiştir. 2004 yılında askıya alınan diploma 2006  yılında tekrar geri verilmiştir.

KUŞ CENNETİNDE DİNLENİYORUZ
266    kuş türünün 64 tanesi her yıl kuluçkaya yatar, 22 çeşidi bazı, bazı kuluçkaya yatar, 178 türü de sadece göçlerde parka uğrarmış.
KUŞ CENNETİ MÜZESİNDEN
23 tür balıktan başka, göl kenarında, ağaç ve yeşil kurbağalar,toprak kurbağası,şeritli semender, kirpi köstebek, su yılanı,hazer yılanı,oluklu kertenkele, ve tilkide bulunurmuş. Biz bunların hiç birini göremedik. Yoklardı.86 basamaklı gözlem kulesine çıktık.  4 bir yanına, her tarafı görmek için  açılan pencerelerden baktık. Sadece gölde tüneklerde kuğular vardı.

KUŞ CENNETİNDEN
Orada yaşayan veya yaşamış olan hayvanların doldurulmuş  gövdelerini, camekanlı dolaplara konmuş müzede bize açıklama yapıldı.
Bölgenin keşfi bir Alman  prof.  ve eşi tarafından  yapılmış.
1939 yılında, Hitler Almanya’sından kovuldular.  Atatürk, dehası ve vizyonu ile genç Türkiye Cumhuriyeti’ne batı standartlarında, yüksek öğretim  kurumları kazandırabilecek bilim insanlarını kabul ettiği için, Türkiye’ye gelen,   Prof. Curt Kosswick ve eşi,Leonore Kosswick  İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Zooloji Kürsüsü başkanlığını yapmıştır.. Bu çift, Kuş  Cennetini Dünya’ya da tanıtmıştır..
Kosswick çiftler Ülkemize aşıktı. Savaştan sonra Almanya’ya gitmelerine rağmen vasiyetleri icabı ölünce  İstanbul’da Aşiyan mezarlığına defnedildiler.
YEMEK ZAMANI
Kuş cenneti için ayrılan süre çok fazla idi. Hayvan ve kuş göremedik ama, bol bol oksijen aldık.
Saat 12 de,  öğle yemeği için,Bandırma- Tatlısu’ya doğru  yola koyulduk. Saat 15 de Tatlısu dan Erdek’e gittik. 2 saatlık serbest zamandan  sonra , saat 17 de Gönen’e hareket ettik.

PAZARDAN  YİRMİDE  BİR BÖLÜM
  1. GÜN:
Saat 9 da, 5 minibüsle birlikte Gönen pazarına gittik. Pazar, pazardan ziyade fuarı andırıyordu. 100 dönümlük bir arazide, Pazar, park yeri,itfaiye ve ilk müdahale için sağlık kulubesi vardı.
PAZARDA GÖRÜNEN KUBBELLERDEN 20 TANE VAR.

Eni 10 metre, boyu 300 metre olan 20 bölmeden oluşan pazarın, ilk bölümleri  sebze, sonra hırdavat, tekstil ve son bölümde ise çoğu ayakta dolaşarak, köyde, evinde yaptıkları oya işlerini satan hanımlar. Onların tezgahları olmadığı için vücutlarına iğneledikleri, ellerinde  taşıdıkları oya işlerini satmaya çalışıyorlar. Pazarın adı da zaten bu kadınların sattığı oyadan kaynaklanıyor. OYA PAZARI.
HANIMLAR OYALARINI SATIYOR

Pazar, bildiğimiz yörelere göre çok ucuz. 3 liradan 8 liraya kadar zeytin, 4  liradan 10 liraya kadar peynir. İstanbul’da 16 lira olan yeşil erik orada 6 lira idi. GÖNEN EMEKLİLER İÇİN YERLEŞİM YERİ OLABİLİR..

BALIK ÇİFTLİĞİNDE
12 de otele döndük. 12.30 da minibüslerle 25 km. uzaktaki Dereköy’e alabalık tesislerinde balık yemeğe gittik.Yeşillikler arasında bir tesis. 
ÇİFTLİKTE
Alabalık tesislerinden dönüşte yol üzerinde, Türkiye'de üçüncü genişliğesahip meşe ağacıyla karşılaştık.  Ağaç bin yıllık. 13 arkadaş el ele tutuşarak ancak sarabildiler.
13 KİŞİNİN SARABİLDİĞİ MEŞEAĞACI
 Saat  15 de  Gönen’e hareket ettik. Akşama kadar Gönen’de serbest gezi yaptık. Gönen ovada kurulmuş bir kent. 100 bin nüfüsü var. Gelişmiş bir  ilçe. Dümdüz ovada her sebze  yetiştiriliyor. Özellilke arazinin düz ve suyunda bol olması nedeniyl çeltik yetiştiriliyoy.. Esnaflar arasında tıraktör dükkanlarının çokluğu da dikkatimizi çekti.
ÇELTİK TARLASI

Şehrin dolaşımından sonra otele geldik. Saat: 20 de son gece galası yapıldı. 
ONUNCU YIL MARŞI AYAKTA SÖYLENİYOR
Önder KIRLI açış konuşmasından sonra, yemek aralarında anılarını anlatanlar oldu..Özel Türk Sanat Müziği sanatçısın şarkılarından sonra, bir müzik öğretmeni bayan arkadaşımızın arya  programından sonra marşlar, Öğretmen okulu marşı ve ayakta söylenen onuncu yıl marşı , bir çok  kişinın gözyaşına neden oldu.
MEŞE AĞACININ GENİŞLİĞİ
Çok samimi bir havada  devam eden gala, 2014 yılında Eskişehir’de devam kararından sonra sona erdi.
3. gün sabahı kahvaltıdan sonra vedalaşarak , herkes kendi yönüne doğru hareket etti.


GÖNENDEN BİR CADDE








MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...