19 Kasım 2009 Perşembe

ATATÜRK SERİSİ - 12 -








ZÜBEYDE HANIMIN AKRABALARI İÇİN YAPTIĞI SENET


Burhan BURSALIOĞLU

Mustafa Kemal Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım, Kurtuluş Savaşı döneminde, 28 Ekim.1921 tarihinde, yaşamayan akrabalarının ruhları için, her Kadir gecesinde dua edilmesini arzulayarak, Darüşşafaka Cemiyetiyle anlaşma yapmıştır.
Eski yazı ile hazırlanan, zamanın parasıyla 20 bin kuruşluk bağış senedi Türkçeleştirilmiş hali ile aşağıdadır.

“ Hicri 1340 senesi, Rebiülevvel ayının 27. Pazartesi gününe rastlayan, Rumi 1337 yılı Ekim ayının 28. günü Darüşşafaka’da, Ankara Hükümeti Büyük Millet Meclisi Reisi ve Anadolu Kuva-yı Milliye Başkumandanı Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’nin valideleri Zübeyde ve halaları Emine Hanımlar ile Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye (İslami Eğitim Cemiyeti ) Müdürü Cemil, Darüşşafaka Müdürü Ali Kami ve Dişişleri Bakanlığı Selanik Konsolosluğu memurlarından Cemal Beyler hazır bulundular.
Zübeyde Hanımefendi, her sene, Ramazan ayının Kadir gecesinde , Darüşşafaka öğrencileri tarafından Kur’anın hatmedilmesiyle sevapları önce Peygamber Efendimiz Hazretlerinin mübarek ruhlarına, daha sonra Peygamberimizin Ehlibeyt’ine, enbiyalara, ilk dört Halifeye, Evliyalara, bütün muminlere, şehitlerin temiz ruhlarına ve Zübeyde Hanımefendi’nin pederleri Feyzullah Efendi, valideleri Ayşe Hanım, ilk eşi Ali, sonraki eşi Ragıp ve kardeşi Hüseyin Efendiler ile, teyzeleri Fatma, büyük valideleri Emetullah, anneanneleri Emine, Kayınvalideleri Ayşe, Görümceleri Hatice, kızları İsmet ve Naciye, manevi kızları Rabia Hanımlar ile küçük oğulları Ömer ve Ahmed’in ruhlarına gönderilmesi şartıyla, Allah için, sevabına 20 bin kuruşu, İslami Eğitim Cemiyeti tarafından işletilmesi şartıyla teberru ettiler.
Elde edilecek gelirden, yılda bir defa öğrencilere mevsim meyveleri dağıtılacak ve bağışın gerekleri, Darüşşafaka’da müdürlük yapacak olan kişiler tarafından yerine getirilecektir.
Söz konusu bağış makbuzu mukabilinde teslim edilmiş, Darüşşafaka Müdürü Ali Kami Bey bağışın şartlarını kabul etmiş, durum İslami Eğitim Cemiyeti ile Darüşşafaka’nın defterlerine aynen kaydedilmiş ve Zübeyde Hanımefendi Hazretlerine de bu belge verilmiştir. 28 Ekim 1921


Darüşşafaka Müdürü Ali Kami.
Mustafa Kemal Paşa’nın Validesi Zübeyde.
Şahitler: Dişişleri Bakanlığı Selanik Konsolosluğu memurlarından Cemal.
İslami Eğitim Cemiyet’i Müdürü Cemil.
Özel deftere kaydolması, diğer senetlerle ve mahkeme kararları ile beraber kasada saklanması için muhasebeye. 21 Aralık.1921

Bu senette de ifade edildiği gibi, Atatürk’ün o tarihlerde hayatta olmayan bir manevi kız kardeşi ile, çocukken ölen 2 kız kardeşi ve 2 de erkek kardeşi daha varmış. Bu arada kardeşi Makbule Atadan sağ olduğu için senette yer almamıştır.


Bu senet karşısında, Zübeyde Hanım için çirkin iftiralar atanların yüzleri kızarmayacak mıdır? Yaptıkları ayıptan utanmayacaklar mıdır?



15 Kasım 2009 Pazar

B İ L G İ

SEVGİLİ GENÇLER


Gelenek haline getirmeye çalıştığımız Emirgan İlkokulu Mezunları toplantısını bu yıl, 22 Kasım Pazar günü, saat: 12 de, Baltalimanı, OBA RESTORAN da yapılacaktır.
Toplantıyı ilginç hale getirmek amacıyla yemekli yapılması düşünüldü. Fazla aşırıya kaçmadan, menüde, Çorba, mevsim salatası, ana yemek ( Piliç sarma ) tatlı, meşrubat, sınırsız olarak da, suı, çay, neskafe, filtreli kahve bulunmakta olup, kişi başı, 20+ KDV liradır.
Emirgan İlkokulu Mezunlarının ve Öğretmenlerinin toplantılarının devamlı olmasının sağlanması isteniyorsa, ciddi olarak ele alınması gerekmektedir.
Emirgan havasını teneffüs etmiş, çayını, suyunu içmiş, Emirgan İlk okulunun, üstün bilgi, dağarcığına sahip öğretmenlerinden feyz almış, çevresine örnek teşkil etmiş, herkesin taktirini kazanmış mezunlarımızın üzerlerine düşen sorumluluğun bilincinde olduklarını ve davaya sahip çıkacaklarını umuyor, 22 Kasım’da OBA da görüşmek umuduyla gözlerinizden öperim.

NOT: Müessesenin hazoırlık yapabilmesi için, sayıyı tespit amacıyla, kaç kişi ile geleceğinizi, lütfen, tüm iletişim araçlarını kullanarak, adreslerime not düşmenizi rica ediyorum.

Burhan Bursalıoğlu

www.burhansev.com
burhansev@gmail.com
burhanbursalioglu@yahoo.com.tr
bubu@doru.net.tr
Facebook: Burhan Bursalıoğlu Can
Tel: 0532 685 80 56
0534 899 62 62
0212 262 31 64

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...