7 Temmuz 2011 Perşembe

EDEBİYAT


İPLİKÇİ  SOKAĞI

Burhan Bursalıoğlu

Birkaç gün önce, bir konu için  site kooperatifimizin yönetim binasına gittim.  Mektup kutularına ve  karton kutularda tutulan,  posta ile gelen  mektup, dergi, gazete yığınlarını şöyle bir karıştırma aklıma geldi. Çünkü gelen mektupların üzerindeki adreslere, bire bir şahıslara verilmiyor. Nedense posta topluca kooperatife getiriyor, onlar da harflendirilmiş kutulara koyuyorlar. Zamanları  var sa tasnif yapılıyor.  Yoksa ,  karton kutularda  yığınlar halinde  bulunuyor. 

Postadan gelenleri karıştırırken adıma postalanmış, sarı bir zarf gözüme ilişti. Bir buçuk ay önce postaya verilmiş. Gönderenin yazıldığı köşeyi okudum.  Niyazi Yoltaş adını görünce şaşırdım. Hemen oracıkta açtım.  100 sayfalı," İplikçi Sokağı" adlı kitabı gördüm. Yazarı da Niyazi Yoltaş. Şaşırmadım desem inanmayın. İlk sayfası da imzalı.
Niyazi Yoltaş benden 2 yaş daha büyük Öz Halamın oğlu olur. Kendimi bildim bileli Niyazi Yoltaş karikatür çizen, birçok gazetelerde tefrika yapan, Yurt içi ve dışında sergiler açan,  bir sanatçıdır.  Hemen oracıkta kitabın sayfalarını çevirince, bir roman olduğu beni daha da şaşırttı.
Niyazi Yoltaş romancı mı oluyordu yoksa?

Hemen eve geldim. Bir solukta, kitabı bitirdim.
Acele edişimin bir nedeni de, kitap adının  İplıkçi Sokağı oluşuydu. İplikçi  sokağı, Kasımpaşa’da  meşhur sokaklardan biridir.  Benim de gençliğimin bir bölümünün geçtiği muhittir. Ne var ki Ben 1955 den sonra Kasımpaşa’yı tanıdım. Kitaptaki olayların geçtiği yer olan İplikçi Sokağı, taaa 1940 ları, ikinci Dünya savaşı zamanını anlatıyor. Olsun. İplikçi sokağında fazla bir değişikliğin olduğunu  da zannetmiyorum.
Romanda,  çok küçük yaşta annesini kaybeden Yaşar adlı bir çocuğun,  yatılı olarak KASTAMONU Lisesine kaydını yaptırdığı  ana kadar  geçen süreçteki yaşamını konu alıyor.
Niyazi Yoltaş Kasımpaşa’yı iyi bilen bir sanatçıdır  Olayları gerçek  duyumlardan veya bizzat  yaşamından  esinlendiğini zannediyorum. Okuyucuyu sıkmayan, akıcı bir üslupla kaleme alınan roman Niyazi Yoltaş’ın ilk denemesiymiş. 
Niyazi Yoltaş son günlerde aldığ  ödül töreninde konuşuyor

Niyazi Yoltaş denemeyi , bence geçti. Devamı gelebilir
İstiyorum ki, Niyazi Yoltaş Yaşar"ın, yatılı okul ve daha sonraki yaşam serüvenlerini kapsayan  bir romanını  da yazmalıdır. Her ne kadar, Yaşar Atabar Büyük Elçi olmuş, çocukluk aşkıyla evlenmiş olsa da,  kızı da olsa da bu süreye kadar geçen zaman içindeki olayları da bilmek isteriz.
İplikçi Sokağı romanı 2011 Ocak ayında EZGİ matbaasında basılıp,  Camgöz Kitap  yayınevinden satışa sunulmaktadır.  0212 244 51 97  İplikçi Sokağı her eve ve her kitaplığa yakışır.
Sevgili Niyazi Yoltaş’a , başladığı bu ikinci baharında başarılar dilerken, sebat edip bu güzel uğraşı sürdürmesini canı gönülden  istiyor, sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

4 Temmuz 2011 Pazartesi

S A Ğ L I K


PRATİK VE DOĞAL İKSİRLER

Burhan Bursalıoğlu

KIRMIZI PANCAR KÜRÜ

Karaciğer rahatsızlıkları, saç dökülmeleri, cilt rahatsızlıkları, sedef hastalığı, vitiligo (ala) hastalığı, egzama, kurdeşen (ürtiker) gibi hastalıkların giderilmesi için karaciğerin temizlenmesi gerekir.
Karaciğerin temizlenmesi için kırmızı pancar kürünün uygulanması gereklidir.
Kırmızı pancar ve suyu

Kırmızı pancar kürü hazırlanışı:

Önceden iyice temizlenmiş 250 gram kırmızı pancarı dörde bölerek 1 litre kaynar suda 3 dakika kaynatın.
Demlendikten sonra elde ettiğiniz pancar suyunu Sabah, akşam ve gece yatmadan önce olmak üzere günde 3 kez aç karnına 1 er bardak için. Bu uygulamaya 3 hafta devam edin. Her gün taze olarak hazırlanmalıdır.

KALBİN DERMANI ALIÇ ÇAYI

Alıç çayı, kalp ve damar sağlığını korumak ve tıkalı kalp damarlarını açmak için doğal bir şifa kaynağı
Alıç meyvesi

ALIÇ ÇAYI HAZIRLANIŞI: 

Alıç çayı hazırlamak için 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı kırmızı alıcın yaprak, çiçek ve meyvelerinden koyduktan sonra bir kaç dakika kısık ateşte demlendirin.
Bu çaydan 20 gün boyunca sabah ve akşam için.
He gün 1 su bardağı taze sıkılmış havuç suyu (vitamin emilimini sağlamak için içine 1 çay kaşığı zeytinyağı koyarak) için.

KABIZLIK VE SES KISILMASINA KURU İNCİR 

Kabızlığın dermanı da kuru incirde saklı… Aslında incirin faydaları saymakla bitecek gibi değil. İncir herhangi bir meyve ya da sebzeye göre en yüksek lif içeriğine sahiptir.
Enerji verir, bağırsaklardan toksik maddelerin atılması kandaki kolesterol seviyesinin düşürülmesinde etkilidir. Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidir.
Kuru incir

SES KISIKLIĞINA BİREBİR:

  İncirin kurutulmuşu iyi bir balgam söktürücü ve yumuşatıcıdır. Sesiniz kısıldığında hemen bir inciri bir su bardağı kadar sütün içine koyup bir cezvede kaynatın. Ilık ılık bu şurubu için, çok yararını göreceksiniz.

TROİD’İN MUCİZE TEDAVİSİ CEVİZDE

Tiroidleriniz sizin sigortanızıdır. Endokrin sisteminiz bozulduğunda vücudunuzun çalışma sistemi de bozulur. Troidin en büyük ilacı cevizdir.
Ceviz

HAZIRLANIŞI:

25 tane cevizi kırdıktan sonra kabukları ve perdeleri ile birlikte bir litre suyun içinde 5 gün bekletin. Elde ettiğiniz sudan sabah akşam birer fincan için, cevizleri de yiyin. Ayrıca ceviz yağını dışarıdan boğazınıza sürün.
Hipertiroid rahatsızlığı olan kişiler, dereotu ve tere otunu fazla aşırıya kaçmadan tüketmeli, bunun yanında bol miktarda maydanoz ve roka da yemelidir.

BÖBREK HASTALARINA ÖZEL FORMÜL 

Bu özel formül böbrek iltihapları konusunda çok başarılı sonuçlar veriyor…
Gerekli Malzemeler:
* 3-4 adet kereviz sapı,
* 3-4 adet lahana yaprağı,
* 1 tutam maydanoz sapı,
* 1 su bardağı su
Hazırlanışı: 1 su bardağı kaynayan suyun içerisine kereviz saplarını, lahana yaprağını ve maydanoz sapını koyduktan sonra 3 taşım kaynatın.
Uygulanışı: Akşamları yatmadan 1 saat önce 1 su bardağı için. 3 hafta süre ile uygulanması gereken kürün hiç bir yan etkisi olmadığı için herkes içebilir. Böbrek iltihaplarının dışında zayıflamaya ve kan yağlarını düşürmeye de yardımcı olur.
Uyarı: Her seferinde taze olarak hazırlanmalıdır.

VARİSLERE KARŞI PRATİK ÇÖZÜM 

Varis, toplardamarların bozulması ve kanın kanın viskozitesinin artışı,yani katılaşması, ,dolaşımının bozulması sonucunda toplardamarların şişmesi şeklinde oluşur. Varisleri yok etmek için bir çok pratik çözüm var… İşte onlar;

FORMÜLLER: 

• 1 litre beyaz ispirtonun içine 4 adet kafirun koyun. Akşam elde edilen karışımı varisli bölgelerinize sürdükten sonra streç filmle sararak yatın. Ertesi sabah tekrar aynı uygulamayı tekrarlayın.
• Çoban çantası otu, kekik, at kuyruğu otu ve at kestanesinin kabuğu ayrı ayrı ya da hepsini beraber çay gibi demleyerek günde 3-4 su bardağı içilir.
• Fındık yaprağı ve asma yaprağı çayları varise çok iyi gelir.
• 1 bardak kaynar suyun içine, 4 gram rezene konularak 10 dakika bekletilerek günde 2-3 bardak içilir.
• Çobançantası taze bitkisi doğranarak bir kaba konularak üzerine keskin sirke ilave edilerek 10 gün güneşte bekletilir. Elde edilen karışım ile varisli bölgeler hergün aşağıdan yukarıya doğru ovulur.
• 40 derece ısıtılmış 1 kova sıcak suyun içine yarım fincan ezilmiş şap ve 1 fincan karbonat konularak eritilir. Haftada 3 gün 15 dakika süre ile bacaklar dize kadar bu suya konur. Varisler daha yukarı çıkmış ise aynı işlem küvette tekrarlanır.
• Fındık ağacı kabuğu, ceviz ağacı kabuğu ile kaynatılır. Suyu ile varislerin üstüne pansuman yapılır.

MEME KANSERİNE KARŞI DOĞAL ÇÖZÜM

Meme; süt bezeleri ve süt bezlerinde üretilmiş sütü meme başına taşımakla görevli kanallardan oluşmaktadır. Bu süt bezlerini ve kanallarını oluşturan hücrelerin kontrol dışında çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine yayılarak çoğalmaya devam etmelerine ‘meme kanseri’ denilmektedir.

Meme kanseri için pratik bitkisel destekler

• 2 su bardağı kaynar suyun içine 10 gram civanperçemi koyarak kısık ateşte 5 dakika demlendirin.Sabah ve akşam aç karnına bir bardak bu civanperçemi çayını için.
Öğlenleri tok karnına 1 bardak sarı kantaron çayı için. Akşam tok karnına bir bardak biberiye ve mürver çiçeği çayı için. Gece saat 22.00 de karabaş otu çayı ile şerbetçi otu çayı için. Bu uygulamaya 45 gün devam edin.
• Soya fasulyesini ılık su ile ıslatın, bir gece bekletilerek süzün. Kavrularak yendiğinde kanser riskini önlemektedir.

EKLEM AĞRILARI İÇİN ÖZEL KARIŞIM

Ekrem ağrıları yaşlanmanın yanı sıra uzun süre masa başında çalışanların da büyük derdidir… Bunun da doğada çaresi var.
Boyunağrıları,bel ağrıları,eklem ağrıları için:
Hardal yağı Biberiye yağı Kekik yağı Zeytin yağı Badem yağıCeviz yağı
Eşit miktarlarda bir kapta karıştırarak eklem yerlerinize sürün. Streç filmle sarın. Ağrılarınıza derman bulacaksınız.

Önemli Uyarı:

Hardal, biberiye ve kekik yağları yakıcı yağlardır. Zeytinyağı, badem ve ceviz yağı gibi yumuşatıcı yağlar ile karıştırılmadan sürüldüğünde cildinizi yakar ve zarar verir.

DOĞAL ANTİBİYOTİK TARİFİ

Antibiyotikler zamanla vücutta bağışıklık sağlarlar ve etkileri kalmaz. Ama en önemlisi vücut, antibiyotikleri dışarı atmakta büyük güçlük çeker… Bunun yerine doğal antibiyotikleri kullanmanızda fayda var… Peki doğal antibiyotik nasıl yapılır diyorsanız, bu tarifi de bir yere not edin;

Antibiyotik tarifi :

1 baş sarımsak Yarım limon Yarım litre su Cam kavanoz ailüminyum folyo Hazırlanışı: 500 CC (yarım litre) kaynatılmış soğumuş suyu cam bir kavanoza koyduktan sonra içine kabukları soyulmuş bir baş sarımsağı rendeleyip, yarım limonu da kabuğu ile dilim dilim doğrayıp atın. Kapağını kapattıktan sonra (alimünyum folyoyla sararak ışık almasını engelleyebilirsiniz) karanlık bir ortamda 4 gün bekletin. Dört gün beklettikten sonra içinden posasını alın. Her kışa girerken bir kaç defa bu doğal antibiyotiği tekrarlarsanız savunma mekanizmanız güçlü olur.

Kullanımı

: Her yemekten 15 dakika önce aç karnına bir yemek kaşığı içebilirsiniz. Dışarıdan gelen mikrop ve virüslere karşı etkilidir. Hiç bir yan etkisi de yoktur.

DEPRESYONUNDA BİTKİLERDE DERMANI VAR

Ciddi depresyonu mutlaka bir psikiyatristin tedavi etmesi gerekir. Ama derdiniz basit ise doğal tedavisi var… Özellikle de uyku derdi çekiyorsanız…

Sarı Kantaron:

İçeriğindeki aktif bileşiklerden biri olan hipersinin anskiyetenin, depresyon ve değersizlik hissi gibi durumların tedavisinde çok önemli ilerlemeler sağlamaktadır.
Ciddi derecedeki depresyon hastalarının en büyük sıkıntısı olan uyku düzensizliklerini tedavi eden özellikleri vardır.

Kullanımı: 

1 bardak kaynar suya 1-2 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron koyup 10 dakika demlenmesini bekleyin ve sonra için. 4 ile 6 hafta boyunca günde 1 veya 2 bardak bu çaydan içilirse son derece etkili olur.

Not: Eğer hamile iseniz sarı kantaron kullanmayın ve kullanırken şiddetli güneş ışınına maruz kalmayın. Çünkü bu bitki cildi güneşe karşı hassaslaştırmaktadır.


MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...