2 Eylül 2010 Perşembe

GÜNCEL


T C
BAŞBAKANLIK
Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü

Sayı . B.02.0.PPG. 0 12 -010-069731                                                            12 .AĞU. 2010
   Konu: Devlet Dairelerinde
               Selamlaşma


D E V L E T   B A K A N L I Ğ I N A


İlgi:  12/7/2006  tarihli  ve  26226  sayılı  Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunan
2006/18 sayılı genelge.

            Kamu binalarında çalışanların ve hizmet alanların birbirleri arasında beşeri münasebetlerinin başlangıcı olan  selamlaşma  5378  sayılı kanun ile hükme dayanılarak ilgi genelge ile de uygulamaya konulmuştu.
            12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak olan referandum öncesi  kamu oyunda yanlış anlamalara meydan verilmemesi ve vatandaşların tercihlerinin etkilenmemesi amacı ile ilgi genelgede belirtilen devlet dairelerinde selamlaşmaya ait hükümler iptal edilerek 13 Eylül 2010 tarihine kadar aşağıdaki düzenleme yapılmıştır.
            Kamu kurum ve kuruluşlarında gerek kamu çalışanları arasında; gerekse kamu çalışanları ile hizmet alıcılar arasında  “HAYIR lı işler”,  “ HAYIR li günler “  gibi
 selamlaşma kalıpları kullanılmamasına özen  gösterilecektir.

            Ülke gerekleri ve demokrasi ile seçim gerekleri göz önüne alınarak yapılan düzenlemenin ilgili hükümlerine uygun hareket edilmesi için  bakanlıklarca, yerel yönetimlerce, kamu kurum ve kuruluşlarınca  onuna kadar  bildirilmesi gereken önlemlerin alınması tebliğin çalışanların ve halkın görebileceği yerlere asılmasını önemle rica ederim..



İMZA

Recep Tayip  ERDOĞAN
Başbakan


NOT:  Genelge aynen alındığı için, cümle ve ifade düşüklüğü ile imla yanlışları  genelgenin aslına aittir.



            Yukarıda kopyası çıkarılan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı tarafından tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, hatta halka duyuru yapılsın diye,  gerekli yerlere asılması için “önemle rica edilen”  genelgenin içeriği, inanın içimi sızlattı.
Müslüman Türk Milletinin, her sabah, dost olsun, yabancı olsun, karşılaştıklarında söyledikleri ilk  sözler, “ hayırlı sabahlar, hayırlı pazarlar, hayırlı alışverişler, hayırlı günler, hayırlı işler” dir. Bir seçim nedeniyle,  yanlış anlamaya neden olmaması,  tercihlerde etkilenmemek için  “HAYIR” sözcüğünün  tüm ekleriyle birlikte söylenmemesi  yasaklanıyor.
Referandumda, eşitlik ilkeleri geçerli  değil midir?  HAYIR ın alternatifi  EVET  değil midir? EVET in söylenmesi neden yasaklanmıyor.?
Bir Devletin Başbakan’ının , evet iyle hayır ıyla  ülke yararına düşünülen  bir tercihin sonucuna etki edecek şekilde müdahale etmesi, Demokrasinin hangi gerekleri içindir?
Bu gün ,  halkının konuşma  aralarında kullanacağı  HAYIR sözcüğünü yasaklayan zihniyet, yarın  tüm imkanlara sahip olduğunda yapacağı dayatmaları hayal  dahi edemiyorum.
Çıkın meydanlara, ne değişecek, ne değişmeyecek, faydası nedir, zararı nedir diye halka anlatın ve halka da, kendi  iradesini kullanma fırsatı verin. Yasaklarla, baskılarla, dayatmalarla bu millet  belki aldanabilir ama asla kandırılamaz.
Bilerek bir yanlışlık yapılmıştır. Hükümet bu yanlışı düzeltmek mecburiyetindedir. Bu genelge geri çekilmelidir. Benim her sabah söylediğim HAYRLI SABAHLAR, HAYIRLI GÜNLER, HAYIRLI  İŞLER i hiç kimse yasaklayamaz!  Çünkü hiç kimsenin haddine değil.  Hele, hele Cumhuriyet ülkesinde, Demokrasinin uygulandığı ülkede, Atatürk’ün kurduğu bir ülkede  böyle bir yasak getiriliyorsa, o ülkede Cumhuriyetten, Demokrasiden söz edilemez. O ülkenin Atatürk tarafından kurulmuş olduğundan da şüphe edilir.
HERKESE HAYIRLI  YARINLAR

Burhan Bursalıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...