20 Şubat 2012 Pazartesi

SÖYLEMLER




ATATÜRK’ÜN  SPOR  HAKKINDA  SÖYLEDİKLERİ



“Cumhuriyet, fikren ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seviyeli muhafızlar ister. Yurt savunması bakımından bu derece ehemmiyetli olan izcilik, ferdi ve  Milli Eğitim bakımından da o nispette önemlidir.”
“Bir toplum yalnız  spor ile rengini ve kuvvetini değiştiremez. Orada hakim olan sıhhi, sosyal, medeni  bir çok gereç şartların  teminine yönelen teşebbüs ve tedbirlerin uygulanması lazımdır.”
“ Türk Milleti anadan doğma sporcudur. Henüz yürümeye başlayan köy çocukları bile harman yerinde güreşirken görürsünüz. Ata en çok ve iyi binen yalnız Türk Erkekleri değildir. Türk Kadını da bu işi iyi bilir.”
“Maarifin vazifelerinden birincisi çocukların terbiye ve talimi, ikincisi halkın terbiye ve talimi, üçüncüsü, milli güzidelerin yetiştirilmesi için lazım gelen vasıtaların izhar ve teminidir.”
“Türk Çocukları her kavmin çocukları gibi doğdukları andan itibaren tabiatın kendilerinde yarattığı hareket ve faaliyetlere ellerini, kollarını, bacaklarını hareket ettirmekle başlarlar.Sonra çocuk büyüyünce bulunduğu muhitin şartlarına göre, tarlalarda, bayırlarda, tepelerde, kayalık içinde, ormanda koşar, yürür, hiçte yaptığının ne olduğunu düşünmeksizin bugünkü ilim dünyasının spor  dediğini kendiliğinden yapar. Güreşir, ata biner, cirit oynar ve daha bir çok milli sporları yapar.”
“Dünya’da yenilmez kimse, yenilmeyen takım, yenilmeyen ordu, yenilmeyen kumandan yoktur. Yenilgilerden sonra, üzülmek de tabiidir. Ancak bu üzüntü insanın maneviy7atını yok edecek, onu çökertecek seviyeye varmamalıdır. Yeniden toparlanarak, kendini yeneni yenmek için olanca gücü ile, azimle  daha çok çalışmalıdır.”
“Spordan yoksun olan bir gençlik, nasıl ki Vatan müdafaası sırasında etkili olamıyorsa, insan denen varlığın kafa yapısında ne derece tekamül ederse etsin, bedeni inkişafı noksan ve yetersiz olursa, o kafayı ileriye götüremez, taşıyamaz."
“Yorgunluk her insan, her mahluk için bir haldir. Fakat insanda yorgunluğu  yenebilecek manevi bir kuvvet vardır. Ki işte bu kuvvet yorulanları dinlendirmeden yürütür.”
“Türk Gençliğinde ve Türk Halkında spor ve beden hareketlerine sevgi ve alaka uyandırmalı, bunlar bir kitle hareketi, milli bir faaliyet haline getirilmelidir.”
“Bütün millet ve memleket evlatlarını sportmen yapabilmek için sarf edilen çalışmanın ehemmiyet ve kutsiyeti aynı derecede kıymetli ve mühimdir.”
“Muvaffak olmak için her türlü  yardımdan ziyade, bütün milletçe sporun mahiyeti, kıymeti anlaşılmak ve ona kalpten sevgi göstermek, onu vatani vazife saymak lazımdır.”
“Her ulus, çocuklarının sıhhatli ve gürbüz olmaları için, yaşadıkları bölgenin sıhhi şartlarını temin etmek, devlet halinde bulunan siyasi teşekküllerin en birinci ödevidir.”
“Beden hareketlerinde esas, nesilden,  nesile intikal eden adetlerdir. Birinci asırda bütün dünya milletleri için spor esaslarının tekniği bundan doğmuştur.”
“Zafer, -zafer benimdir- diyebilenin; başarı, -başaracağım- diye başlayanın ve-“başardım- diyebilenindir.”
Türk Çocuklarına  sporun bugünkü tekniğini öğretmek ve bunların bir kısmını bazı törenlerde ve bayramlarda dekor ortaya koymak gerekir. Buna lüzum var mı, yok mu? Soruya şöyle cevap verilebilinir. – Esasen yoktur; fakat hakikati ufak bir örnekle ispat edebilmek için gereklidir.”               
“ Spor, yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da bu işe yardım eder. Zeka ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zeka kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar.”
“Ben  sporcunun zeki, çevik, aynı zamanda ahlaklısını severim.”
“Her çeşit spor faaliyetini Türk Gençliğinin Milli terbiyesinin ana unsurlarından saymak lazımdır. Bu işte Hükümetin şimdiye kadar olduğundan daha çok ciddi ve dikkatli davranması, Türk Gençliğinin, spor bakımından daha milli heyecan içinde,  itina ile yetiştirilmesi önemli tutulmalıdır”
“ Müspet bilimlerin temellerine dayanan, güzel sanatları seven, fikir terbiyesinde  olduğu kadar beden terbiyesinde de kabiliyeti artmış ve yükselmiş olan erdemli, kuvvetli bir nesil yetiştirmek ana siyasetimizin  açık dileğidir.”
“Muhterem Gençler, hayat mücadeleden ibarettir. Bundan dolayı hayatta yalnız iki şey vardır. Galip gelmek ve mağlup olmak. Size, Türk Gençliğine tevdi ettiğimiz vicdan emaneti, yalnız ve daima galip olmaktır. Ve eminim daima galip olacaksınız.”
“ Bir insan hayatında büyük bir muvaffakiyet kazanabilir! Fakat, yalnız onunla övünerek kalmak isterse, o muvaffakiyet de unutulmaya mahkümdur. Onun için çalışmak ve daima  muvaffakiyet aramak herkes için  esas olmalıdır”
“Dünya’da spor hayatı ve spor dünyası çok mühimdir. Bu8 kadar mühim olan spor hayatı bizim için daha mühimdir.. Çünkü ırk meselesidir, ırkın islahı ve ferahı meselesidir. Ve hatta biraz da medeniyet meselesidir.”
“Açık ve kati olarak söylemeliyim ki, sporda muvaffak olmak için her türlü  muavenetten ziyade,  bütün Milletçe sporun mahiyeti ve kıymeti anlaşılmış olmak ve ona kalben muhabbet ve onu  vatani vazife telakki  eylemek lazımdır.”
“Sizler, yani  yeni Türkiye’nin genç evlatları, yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla yorulmazlar. Türk Gençliği, gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir.”
“En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirme kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifade etmeyi bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük Milli Ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.”
“Türk çöcuğu her işte olduğu gibi,  havacılıkta da, en yüksek düzeyde, gökte seni bekleyen yerini az zamanda dolduracaksın. Bundan,  gerçek  dostlarımız  sevinecek, Türk Ulusu mutlu olacaktır.”
“Türk yurdunun dağlarında, ormanlarında, her bucağında nasıl bir bilgi ve kendine güvenle yürüyor, dolaşıyorsa, Vatan göklerinde de aynı surette dolaşabilmelidir. Bu ise Türk’ü çocukluğundan vatan kuşları ile yurt havası içinde yarışa alıştırmakla başlar.”
“Kanatlı bir gençlik, Yurdun geleceği bakımından en büyük güvencedir. Bir gün batılılar, aya ayaklarının izlerini bırakacaklarsa, bunların arasında bir de Türk’ün bulunması için şimdiden çalışmalara girişmek, aşamalar kaydetmek gerekir.”
“İstikbal  göklerdedir. Göklerini korumayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar.”
“Benim en çok sevdiğim spor Serbest güreştir. Hangi Türk Askerini, köylüsünü isterseniz soyup meydana çıkarınız. Dik omuzları, iyi, kusursuz teşekkül etmiş adaleleri, keskin yüz çizgileri, yanık, tatlı renkleri, kafa yapıları, insanın ruhuna itimat ve neşe veren bir eser olarak canlanır.”
“Türk sosyal bünyesinde spor hareketlerini düzenlemekle görevli olanlar, Türk Çocuklarının spor hayatını yükseltmeyi düşünürken, sadece gösteriş için, herhangi bir yarışmada kazanmak emeliyle bir spor yaptırmazlar. Esas olan, bütün, her yaştaki Türk’ler için beden eğitimi dağlamaktır.”
“ Her boy ölçüşmede arkalarında Türk Milletini bulunduğu ve Millet şerefini düşünmelerini, Türk sporcularına meslek düsturu olarak kaydediyorum.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...