30 Mart 2012 Cuma

TARİHİMİZDEN





PADİŞAHLARIN BİLİNMEYEN DURUMLARI
-1-

Osman Gazi
     OSMAN BEY

Rasih Nuri İleri'nin yazdıklarına göre okulda öğretilenlerden çok farklı bir kökeni var:
"Osmanlı devleti'nin kurucusu Osman bey'in ismi Osman değil ve kendisi müslüman değil. Osman bey'in asıl ismi ise Ataman bey ve Şamanist. Şeyh Edebali'nin etkisiyle müslümanlığı kabul ediyor; Ataman oluyor Osman.. Zaten bütün Avrupalı da Osmanlılar için ottoman kelimesini kullandı. ottoman, Ataman'dan türeyen bir kelimedir."

Yıldırım  Beyazıt
YILDIRIM BEYAZIT

Okuma yazma bilen ilk Osmanlı padişahıdır
Tarihte padişahlar arasında ilk evlenen padişahtır. Ankara savaşında Timura esir düşen Yıldırım Beyazıt zindandayken Timurun Anadoluya gelip Yıldırım Beyazıt'ın karısını orta yerde çırılçıplak ifşa etmesinden sonra evlilik osmanlı hanedanlığında artık yasak hale gelmiştir.Resmi olarak olmasa da böyle bir fikir tamamen kafalardan silinmiştir.


Çelebi Mehmet

  ÇELEBİ MEHMET

Osmanlı devleti'nin ikinci kurucusu manasında "bani-i sani-i devlet" olarak tanınan ve "çocuk yaşımda bunca belâları herhâlde benden başka kimse çekmiş değildir!" sözünün sahibi olan Osmanlı padişahıdır.. Osmanlı tarihçileri tarafından "tatar tufanının muhataraya düşürdüğü devlet gemisini kurtaran nuh" olarak anılmaktadır.

İkinci Murat
İKİNCİ MURAT

Diğer tüm osmanlı padişahlarının türbelerinde, sandukalar üzerinde sarık yer alırken, 2.Murat'ın sandukası üzerinde bir kalpak yer alır.

Fatih Sultan Mehmet

FATİH SULTAN MEHMET

Fetihten sonra Bizans sarayinin esiri olan ve 3 gun boyunce Hiristiyanliğa dönmeli mi değil mi diye düşündüğü söylenen padisah.. 14 suikastten kurtulup 15.de ebelenen padisah  tahta çıktıktan sonra ilk işlerinden biri henüz anne kucağından düşmemiş, süt emen kardeşi Ahmet'i boğazlatmak olmuştur
İstanbul'u fethedince kendine "doğu Roma İmparatoru" unvanini veren padisah. çoğu  kisinin hoşuna gitmese de sahip olduğu imparatorluğu "müslüman doğu roma imparatorluğu", kendini de "dogu roma'nin efendisi" olarak tanimlarmiş.  Hedefledİği doğu roma'nin miraslarini toplama işi tamamlaninca da gözünü bati roma'ya dikmiş, ama maalesef vadesi yetmemiştir.
Yöneticilerini devşirme kökenlerinden seçmesiyle Anadolu Türkmenlerini küstüren padişahtır, ayrıca paralarda bulunan osmanlı nın Kayı boyundan geldiğini simgeleyen sembolü kaldırmıştır
Bosna'yı fethettikten sonra "sakın ola ki, sırp kızları su almak için çeşme başlarına geldiklerinde askerim oralarda bulunmayalar!" fermanını yayınlatan osmanlı padişahıdır.

İkinci Beyazıt

İKİNCİ BEYAZIT

Kendisi, babasi Mehmedi   Hamin  Dudin Al lari adinda İranlı bir eczacıdan aldiğı  bir zehirle zehirleyerek öldürtmüştür..Bu zehir Mehme'de gut hastalığı  geçirmesi için verilmiştir;
Zehir önceleri bağirsaklarinda gevşeklik, sonrada felc yaratir ve 51 yaşındaki Fatih birkaç gün süren acilarindan sonra ölür. .Tum bu olanlardan sonra; Beyazid İranlı eczacıyı aşırı  dozda opium vermek suretiyle ortadan kaldırır ve hükümdarlığın tadını çikarmaya bakar.tabi bu sureçte kardeşi Cem Sultanı da etkisiz hale getirip ortadan kaldırmanın yollarını aramaktadır.
Bir çoklari küçük kardesi Cem Sultan'la girdiği taht mücadelesinden galip çıkmasının Osmanli için kötü olduğunu savunsa da; Yavuz Sultan Selim gibi bir padişah onun sayesinde varolmuştur,sirf bu yüzden saygıyı hak etmektedir.

Cesur ve atilgan miydı, bir tür he-man mıydı? Bilinmiyor.  Hakkindaki tüm sofu söylentilerine rağmen, yanlIş hatIrlamiyorsam (eski zaman tabi) ilk ve en önemli icraatI  Fatih Sultan Mehmed'in cenazesini 15 gün kadar bekletmek olmuştu. . Taht kavgasI nedeniyle ölümün gizlenmesi ve Beyazit'in tahta geçtikten sonra cülus dağıtması  için geçen süre boyunca Fatih'in cenazesi 15 gün boyunca deyim yerindeyse "ortalıkta sürünmüş"tü.
Hatta dönemin baltacilar kethüdası Fatih'in ölüsüne yayilan koku nedeniyle yaklaşilamadiği vs. söyler.  Ömrünün kalan kısmını geçirmek üzere Dimetoka'ya doğru yola çıktığında yavuz tarafından zehirlenerek öldürülmüştür.


Yavuz Sultan Selim

YAVUZ SULTAN SELİM
 
Oğlu Süleymanı süslü elbiseler içinde görünce "Bre Süleyman, anana ne bıraktın!" diye kızmış ,
ayrica babasını tahttan indirmesinden dolayı babasının "ciğerini görerek öl!" diye beddua ettiği, onun bu yüzden bu şekilde bir hastalıktan öldüğu de rivayet edilir.
Tek eşli olan yegane sultan yavuz sultan selimdir. 

 Tek sakalsız osmanlı padişahıdır. kendini yeniçeri olarak kabul ettiği için sakal bırakmamıştır.
mısır'ı fethettikten sonra halkın huzuruna çıkıp şunu diyen büyük osmanlı padişahı:
"ey mısır tebam! ben şimdi gidiyorum ama arkamda oniki yeniçerimi ve bir valimi bırakıyorum. eğer ki bu kullarımdan birinin bir tek kılına zarar verirseniz bizzat ben geri gelirim!"
yakın tarihe kadar mısır yüzyıllarca kuzu kuzu oturmuştur. ne korkuymuş be

yavuz'a sadrazam olasın" şeklinde bedduaların türemesine yol açan ciddi osmanlı padişahı.
bunun nedeni padişahlığı döneminde tam 12 sadrazamının öldürülmüş olmasıdır. yanılmıyorsam 7 tanesini aralarında geçen muhabbetten sıkılması nedeniyle tahtından kalkıp, belindeki bıçağı çekip, hovooorrrş diye saplamak suretiyle, bizzat kendi elleriyle, saray efradının bölermiş gözlerinin önünde öldürmüştür..
Ağabeyi şehzade korkud ile "eğer saltanat ikimizden birine nasip olursa birimiz öbürüne kıymasın" diye ant içen ancak tahtı ele geçirince antını unutan, kardeşine kıyan padişahtır. o korkud ki dedesi fatih sultan mehmet onu dizinin dibinden ayırmaz, eğitimi ile bizzat ilgilenirmiş gözleri şaşıdır. bu nedenle belki de profilden portresini yaptırmıştır.

ilgilenirmiş gözleri şaşıdır. bu nedenle belki de profilden portresini yaptırmıştır.
Bir rivayete göre babasının ''kılıcın keskin ömrün kısa olsun'' diyerek lanetlediği , 8 yıllık padişahlığında osmanlı yüzölçümünü 2 katına çıkaran osmanlı padişahı bir rivayete göre çok iyi satranç oynayan osmanlı padişahı.
Hatta başka bir hikaye onun çoban matını bulduğunu idda eder ki: yavuz sancaktayken gizlice şah ismailin otağına gider çoban kılığında. şah ismail de dönemin en iyi satranç oyuncusudur, hiç kimseye boyun eymez. ta ki selim onun karşısına çoban kılığında da çıkana kadar. ilk kez çoban matı burada uygular yavuz ve ayrılır şah ismailin otağından bi rivayete göre de; kuzey afrika topraklarında kölelerin kulaklarına, kölelik işareti olarak küpe taktıklarını görünce; allah'ın kölesi olduğunu belirtmek için o da küpe takmıştır..
Kendini yeniçeri olarak görmesinin sebebi de karıştıran savaşında* yenilmesine rağmen yeniçerilerin desteği ile tahta geçmesidir.

Güneydoğu ve doğu anadolu'daki türkmen aşiretlerini iran'a sürüp* yerlerine kürt aşiretlerini getirerek, şimdiki terör sorunumuzun temellerini atmıştır.

Çok sayıda alevi-türkmenin katline ferman olmuş, bir o kadarının da anadoluda ordan oraya sürülmesine neden olmuş halife-padişah-drakula.
Şah ismail'in vaktiyle yavuz'a yazdığı şu dize akla geldi birden: "sen de türk müsün bre arap uşağı"
2. beyazıt tahttan ayrılırken selim e bir beddua eder;
Kabaca der ki;
" ömrün at üstünde geçsin, savaştan savaşa giresin, allah seni galib eylesin, zenginlikle şanla şöhretle gözünü duyursun, ama dilerim ki ciğerini görerek ölesin... "babanın bedduası tutar, aynen dediği gibi ölmüştür,hatta selim ciğerini görerek ölmüştür, yani rivayet bu yöndedir.


Kanuni Sultan Süleyman

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN

Fransuva'ya yazdığı mektupta "benki şuraların şuraların hükümdarı sultan     Süleyman'ım" diyerek hakim olduğu tüm yerleri saymış ve devamla "sense Fransa eyaleti'nin valisi Fransuva'sın" demiştir.
Köse olmasina rağmen resimlerinde sakalli çizilmeyi isteyen Osmanlı  padişahı o kadar iş yap, resimlerinde ise künek gibi görün. Anlaşılmaz  bir istek
Fatih Sultan Mehmet'in harem sarayı yapmadığı topkapı sarayına, Hürrem'in entrikaları sonucu harem sarayı yaptıran kişidir.
Bunun sonucu olarak, sultanların ve hasekilerin devlet işlerine karışması ve sarayda entrikalar çevirmesi kanuni ile başlar.
Her ne kadar osmanlı topraklarını en fazla kendisi artırmışsa da, önemli olanın boyut değil işlev olduğu kendisinden bir kaç yıl sonra başlayan duraklama devri ile görülmektedir
İdam ettiği, çocukluk arkadaşı, Sadrazam İbrahim paşa boğdurulmadan hemen önce kendisine "Boynuma dolanan bu ip hürrem'in saçlarıdır hünkarım" diye haykırmıştır.

İkinci Selim
İKİNCİ SELİM

Hakkında haremde kadın kovalarken düşüp başını taşa çarpıp ölmüştür diye söylentiler bulunan osmanlı padişahıdır.
Haremde değilde hamamda cariyelerle oynaşırken kalp krizi geçirerek öldüğüde rivayet  edilir.
Bir Hürrem masalı'ında yazılanlara göre; Kanuni Sultan Süleyman'la yattıktan sonra, hamile kalmayı garantilemek adına ak hadımlardan biri olan kapı ağası ile de bir kaç kez birlikte olur. Hürrem sultan. hamile olduğu anlaşıldıktan sonra da, haremde kıskanıldığını ileri sürerek, valide sultan'dan kendisi için bir muhafız vermesini ister ve yanına muhafızını da alarak kapı ağasıyla beraber oldukları yere gidip kuran okumaya başlar. Kuzey kulesinden Hürrem sultan'ın kuran okuduğu avluyu gözetleyen kapı ağası, Hürrem'in kendisini beklediğini düşünerek avluya gider. fakat Hürrem onu görür görmez ayağa kalkarak çığlık atar. Bu tepkiye şaşıran kapı ağası etrafına bakınınca muhafızı görür, tuzağa düşürüldüğünü anlayarak Hürrem'e saldırmak ister ve muhafız tarafından öldürülür. Böylece ilerde Hürrem için bir tehdit olabilecek kapı ağası ortadan kaldırılmış olur. Sarı Selim'in, Kanuni Sultan Süleyman'ın mı yoksa kapı ağasının mı oğlu olduğu bilinmemektedir.
Yeniçeriler arasında dangalak Selim olarak bilinirmiş. Türlü dalaverelerle kardeşleri şehzade Mustafa ve kardeşi Bayeziti öldürtmüş ve tahta geçmiştir. Dış görünüşü ve kişiliğiyle annesine çekmiştir. Onun gibi sinsi ve içten pazarlıklıdır. Şarapçıdır ve nefsine düşkündür. Ne yazık ki   Osmanlının devletinin başına geçmiştir. Ciddi şekilde yeteneksizdir. Zamanında devlet işlerini Sokullu idare etmiştir. Çok iyi bir ahlak terbiyesi görmiş müdür bilinmez,  ama babası Muhteşem Süleyman devamlı olarak islamın yasaklarına uyması konusunda ikaz etmiştir.
Bir Ermeni hamamcının oğlu olduğu idda edilen Osmanlı padişahı. 


Üçüncü  Murat
ÜÇÜNCÜ MURAT

Pir Sultan Abdal onun zamanıda asılmıştir, kendisinin Sivas valisi HizIr pasa tarafindan.tarih kaynaklarınca tam sayısı muamma olmakla birlikte yaklasik 130 çocuğu olduğu söylenmektedir.
Oğlunun sünnet düğününe gelen iki soytarıyı ,ki bu soytarı hakaret anlamında değil, adamlar  cidden soytarı, yeniçeri ocağına alarak ocağın ve geleneklerinin  içine  eden  padişah olarakta anılir.

Devamı var

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...