11 Ocak 2013 Cuma

ŞOK GELİŞME


Değerli dostlar, şok bir gelişme nedeniyle,  Padişahlarımızın bilinmeyen yönleri başlıklı yazımı bir kaç gün   sonra aynen yayınlayacağım. Arzu edenler, aşağıda ki "Önceki yazı" yı tıklayarak tefrikayı okuyabilir

      ŞOK  GELİŞME


Burhan Bursalıoğlu

Bir ay önce bu blogda, çok hayırlı bir girişimden söz etmiştim.

Galatasaray taraftarlarından "TEK YUMRUK"  adlı bir grup, Artvin iline bağlı Borçka  ilçesinde bulunan, kütüphanesi olmayan Mehmet Akif Ersoy İlköğretim okulunda bir kütüphane açmaya karar vermişlerdi. Valilikten,  Kaymakamlıktan ve Milli Eğitim Müdürlüğünden  gereken izinler alınmış ve kitap toplama kampanyasına başlanmıştı. Sizlere kampanya bitiminde bilgi verdiğimde on bin kitap toplanmış ve  konularına, içeriklerine göre  İstanbul'da tasnifler yapılmaya başlanmıştı.

Tasnifler  bitirilerek, kitaplığın kapasitesi küçük olduğu için 6000  kitap Kaymakamlığa gönderildi. Diğer 4000 kitap da , yine Borçka'da kitaplığı olmayan 2 okula dağıtılacaktı. Daha önce de belirttiğim gibi, açılış 12 Ocak'da yapılacaktı.  İstanbul'dan 30 kişilik "Tek yumruk" ekibi 11 0cak Cuma günü uçakla Trabzon'a, oradan da vasıtalarla Borçka'ya gidip, 12 Ocak Cumartesi  günü merasimle kütüphanenin açılışını yapılıp aynı araçlarla İstanbul'a döneceklerdi. Plan bu idi.

Borçka Kaymakamı  Gruba haber göndererek  6000 kitabın  içerik ve konulara göre tasnifinin bitmediğini, bir ay  içinde 150 kitabın tasnifi  yapıldığını, tasnifin 5-6 ay sürebileceğini  belirterek açılışın yaz aylarında yapılabileceğini belirtmiş.

Bu davranış karşısında, herkes şok oldu.

Tek yumruk grubu  Kaymakamın bu  düşüncesine karşı oradaki girişimi iptal ediyor.  Bir diğer iptal nedeni de, Borçka da bulunan Tek yumruk temsilcisinin, sık sık jandarmalar tarafından sorguya çekilmesi.

Kütüphane açılmasını takip eden , Artvin'e bağlı Ardanuç Belediye Başkanı Tek yumruk grubuna müracaat ederek, Ardanuç'ta Halk kütüphanesi için hazır binanın bulunduğunu, , halk kütüphanesi açmak istediğini, kendisine yardımcı olunmasını  istemiş.

Tek yumruk grubu rotayı Ardanuç'a çevirerek, önceden yapılan planın aynen uygulanmasını, ancak Borçka yerine Ardanuç  olarak değiştirme kararı aldılar.

İstanbul'dan 30 kişilik Tek yumruk grubu, "gelinim de, Fenerbahçeli olmasına rağmen grupla birlikte" yanlarına buradaki 4000 kitabı da alarak,  11 Ocak ta yani bugün, sabah 8 uçağı ile Trabzona hareket ettiler. Oradan, önce Borçka'ya uğrayıp 6000 kitabı da alarak, Ardanuç'a gidip, yarın 12 Ocak Cumartesi  günü  Halk Kütüphanesini  kuracaklar. Pazar günü de, Aynı araçlarla da geri dönecekler. Herkes  masrafını  kendileri  çekecek.

İstanbul'daki  tasnifte, ana okulu öğrencileri ayarında olan kitap ve oyuncakları ise, Borçka'dakı Mehmet Akif Ersoy İlköğretim okulu Ana sınıfına verilecek.

Askeri  ihtilallerde yapılan aramalar, baskınlar sonucunda çuval, çuval  kitap toplandı. Kitaplarda  beğenilen bazı  cümlelerin altları kırmızı kalemle çizildiği için kitabın sahibinin içeri alındığı, kırmızı çorap giydiği için,  baş harfi S  olan kitap sahibi  insanlarımızın aylarca mahkeme ve hapishanelerde sürüm, sürüm süründürüldüğü   Kitaptan korkan iktidarlar gördük. Bugün o korku hala devam ediyor. Dünya klasiklerinden  çocukların seviyesinde olan kitaplara sansür konması, ders kitaplarından yakın tarihimizin bazı gerçek konularının çıkarılması, basına konulan baskı ve  piyasada satılmasına karşı, Borçka kaymakamlığında kitapların tasnifinde görevli ve onların emir aldıkları işgüzar insanların hala kitaplardan korkmaları, yüzlerce öğrencinin kitap okuma, ödev yapma  zevkinden mahrum   bırakılması, Dünya lideri olarak lanse edilen bir ülkeye yakışıyor mu?

Değişen bir şey yokmuş. 70 ve 80 lerdeki  zihniyet hala devam ediyormuş. 6000 kitabın onlara göre tasniflerinin yapılması,  seviye, konu ve yazarın kişiliği ile ilgili olmalı ki,  6-7 ay da bitirilecek. Kim bilir kaç kitap onlara göre yakılacaktır.  Maalesef , kitap düşmanlığı hala devam ediyor.

Gelişmelerden haberler vereceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...