8 Haziran 2020 Pazartesi

VİRÜS BELASI




           50 YAŞ ALTI, KARANTİNADA OLMALIYDI

Burhan BURSALIOĞLU

                    Üç aydır, corona virüsünün insanlara yaptığı kötülük, eski çağlarda dahi görülmemiştir.  
                    İnsanlar aç kalıyor, işsiz kalıyor, gezmekten, görüşmekten mahrum kalıyor, Evde karantinada oldukları için, Hasta olanların hastalıkları ağırlaşıyor, karantina sürelerinde ihtiyaçlar giderilemiyor, vücut hantallaşıyor, eklemler kilitleniyor,paslanıyor. Ekonomi krizi yaşanıyor. İşten çıkarmalar çoğalıyor, esnaf dükkanını açamıyor, kirasını veremediği gibi evine ekmek de götüremiyor. Ailenin giderleri çoğalıyor, Aygaz, tüp, doğalgaz, elektrik, su faturaları, evde kaldıkları için  katlanıyor. Eğitim duruyor. Okullar kapanıyor, seyahatlar, uçak, gemi, otobüs  seferleri yapılamıyor. Daha kötüsü binlerce insanımız ölüyor. Akla gelmeyen binlerce negatif  olaylar. 
   
BEYOĞLUNDA SOSYAL MESAFEYE UYMAYANLAR

               Ülkemizin sağlık kurulları, her gün, Sağlık Bakanımız, virüsle mücadele için korunma önlemlerini açıklıyor ve vatandaşların bu kurallara uymalarını istiyor. Uyanlar oluyor, uymayanlar da oluyor. Uymayınca virüs bulaşanlar çoğalıyor, ölümler artıyor, halk panik oluyor.
                    Ülkemizde virüsten hayatlarını kaybedenlerin sayısı  beş bine yaklaştı. Bu rakam daha da  artar ve daha da azalabilirdi. Tedbirlere riayet edilmezse rakam üzücü seviyelere çıkabilir.  Tedbirlere uyulup, doğru önlem alınırsa rakam çok alt seviyelere inebirdi.
                    Ama bizim, kanı kaynayan, kendilerini havalarda görenler, delikanlılığın verdiği enerjiye güvenen  orta ve genç kuşak, işin şakası olmadığını anlamadığından, maske takmıyorsa, bana birşey olmaz diyorsa, sosyal mesafeye riayet etmiyorsa, kaçak olarak kumar oynatıyorsa, düğün yapıyorsa, tedbirsiz  topluca eğlence yapıyorsa, toplu taşıma araçlarında sosyal mesafeyi  ihlal ediyorsa, saygı ifadesi olarak el öpüyor, sarılıyorsa, virüse karşı yapılan mücadelenin bir işe yaramayacağı da açıktır. 
MASKESİZ EĞLENEN BİR GURUP
               
                     Peki, Sağlık Bakanlığının ve Sağlık kurulunun tedbirlerine uymayan  bu kuşak hangi yaştadır? Herhalde 65 ve üstü yaşta olanlar değildir.
                    Bunlar, 50 yaş altındaki insanlarımız,yani hayatı toz pembe görenlerdir. Halbuki, 50 yaş ve üzeri insanlarımızın hareketleri yavaş ve  edindiği deneyimler nedeniyle kurallara sadıktırlar. Bu gurubun büyük bir kısmı zaten hastalıklı ve yürümekte güçlük çeken insanlardır. 65 yaş üstü insanları koruyalım diyerek ev hapsinde tutmak, 65 yaş altında olanları salıvermek, bence, vakaların çoğalmasına neden olmaktadır.

                    Kanımca, diyorum ki, 50 yaş altı insanları evde tutup, 50 yaş üstü insanlara , 65 yaş altı insanlarımıza tanınan haklar verilmiş olsaydı, ölüm vakaları bu kadar çoğalmazdı. 65 yaş üstü insanlarımız, sayı bakımından, 65 yaş atı insanlarımızdan çok çok aşağıdadır. Sokağa çıkınca,bir metre kare,, 65 yaş altı insanımızdan bir kişiye düşüyorsa,, 65 yaş üstü insanımızdan bir kişye 10 metre kare düşer. İsveç özdeyişinde, GENÇLER GURUP HALİNDE, YETİŞKİNLER İKİŞER İKİŞER, İHTİYARLAR İSE  TEKER TEKER YÜRÜRLER der. Yoğunluğun artması vakaların çoğalmasına  neden olur.
TOPLU TAŞIMA ARACINDA Kİ İZDİHAM

                     50 yaş üstü insanlar, kendilerinin yolun sonunda olduklarını , virüsün yaşlıları daha çok sevdiklerini bildiklerinden , tedbirli ve korunaklı oldukları bilincindedir. Cenap Şehabettin'in bir sözü vardır. AKIL YAŞTA DEĞİL BAŞTADIR, FAKAT AKLI BAŞA YAŞ GETİRİR. Onun için 50 üstü insanlarımız, virüs konusunda akıllı davranacaklarından eminim.
TEDBİRSİZ BİR GURUP
                    Bu gurup, geçirdikleri tecrübe  ve  bilgileri ışığında, hem kendilerini ve hem de etrafındakilerini virüse karşı en iyi şekilde koruyacaktır. 
                     
KURALLARA  UYAN İKİ 65 YAŞ ÜSTÜ İNSANIMIZ 
                       Benim kanım şudur. 10 Mart'tan itibaren, 50 yaş altı insanlarımıza ev karantina önlemleri alınmış olsa idi, ölümler ve vakalar daha az olurdu. Normal yaşama daha kısa zamanda geçilmiş olurdu.
                      Benim bu fikrime kızan , 50 yaş altındaki kanı kaynayan gençler kızacaklar biliyorum. Ama kızmasınlar. ben onları da bu teklifimle korumak istiyorum. Görünen köy kılavuz istemez.
                      GENÇLERİ ÖVÜN, FAKAT YAŞLILARA GÜVENİN  sayın sağlık kurulu üyeleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...