24 Kasım 2021 Çarşamba

ÖNEMLİ GÜNLER



ÖĞRETMENLER GÜNÜ

Burhan Bursalıoğlu


                  ATAMIZ BAŞÖĞRETMEN

Bu gün  öğretmenler günü:

1980 12 Eylül’ünde  Ülkemiz de askeri ihtilali yaparak, demokratik ve özgürlük haklarımızı kısıtlayan. yüzlerce gencimizi  asan,hapse atan sakat bırakan  askeri hükümet, bazı  konularda ise olumlu çalışma yapmayı ihmal etmemiştir.

Bunların içinde,  öğretmenlere yönelik çalışmalar da var. Askeri hükümetin Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam, Öğretmen Evlerinin açılmasını, Öğretmen dinlenme kamplarının çoğaltılmasını, okullarda nöbet sisteminin uygulanmasını gibi ve en önemlisi,Atatürk’ün Baş Öğretmenlik yaptığı 24 Kasım ın Öğretmenler Günü olarak kutlanmasını sağlamıştır.


                        ATAMIZ BİR OKULDA  TEFTİŞTE

O tarihten itibaren, 24 Kasım’da kutlamalar yapılır, yetkililer kürsülere çıkar, öğretmenlik mesleğinden ve öğretmenden bahsederken mangalda kül bırakmazlar. Ama o insanlar, sokaklarda perişan vaziyette,  iş arayan, heyecanla kura günlerini bekleyen, kurada çıkmayıp iş bulamayan, intihar eden, belediyelerde  çöpçülük yapan öğretmen adayları akıllarına getirmezler. Her yıl ihtiyacın  beş misli öğretmen adayı mezun eden üniversitelerdeki kısıtlamayı yapmak için bir  uğraş vermezler. Kısaca, 98 yıl süresi içinde bu kadar öğretmenin perişan olduğu bir dönem yaşanmamıştır.



Türk Edebiyatının mümtaz ismi A. Hamdi Tanpınar, “Yıllarca emek verip eğittiniz bizleri/ Unutmak mümkün mü öğretmenim sizleri” sözleriyle bizleri unutulmazlar olarak işaret ederken, kürsü aşıkları, öğretmen ac mı, tok mu düşünmezler.                                                         

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmenleri ve eğiticileri, sizler  yetiştireceksiniz. Derken, bizleri ne kadar yücelttiğini kürsü çiçekleri anlamadı. 

                                              1953 YILI  SİVAS ÖĞRETMEN OKULU                                                                                                              ÖĞRETMEN KADROSU  

Bütün olumsuzluklara rağmen , bu gün, canla, başla   çalışan, elektriği, yolu suyu olmayan dağ köylerinde , şehirlerde, ev kirasını vermekte zorlanan, kışlık yakacağını temin etmek için ikinci işte çalışan veya iş arayan, çocuklarının okul masrafını karşılamak için gıdasından, giyiminden fedakarlık eden tüm öğretmenler, eminim ki,  vatan bayrağını dalgalandırmaya, yeni nesli ilim ve bilgiyle Atatürk’ün arzularını yerine getirmek için and içmiştir.

Montaigne, “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez!”der,
Biz öğretmenler,ne ilkesiz, gayesiz, ülküsüz ve ne de hedefsiz bir eğitim düşünemeyiz. Bir milletin belli hedeflere kilitlenmesi demek, tarihi rüzgârları da beraberinde yakalaması anlamına gelir.Türk Milli Eğitiminin hedefini Atatürk koymuştur.Öğretmen de o hedefe ulaşacak olan askerdir.

                                    SÖO MEZUNU ÖĞRETMENLER  ANITKABİRDE

"Bir karıncadaki çalışma azmi, bütün çiçeklere konan bal arısının emeğinde kendisini tarif edebileceğimiz en çileli ve en arzulu bir mesleğin yüceliğinde bir Hak aşığı misali pervane gibi dönen öğretmeni bu kutsi yolda, yalnız bu gün değil, yılın, asrın her anında alkışlamalıyız."      

 Aydınlık Türkiye’nin en fedakar, en çilekeş, Eğitim ordusunun öğretmenleri, 24 Kasım Bayramınız kutlu ve  mutlu olsun.


                                                SÖO MEZUNU ÖĞRETMENLER 1987 DE                                                                                     OKULUMUZ BAHÇESİNDE


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...