19 Mayıs 2024 Pazar

 

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ


19 MAYIS, ATATÜRK'ü  ANMA, GENÇLİK ve SPOR                                                     

                                    BAYRAMI

 
 
Burhan Bursalıoğlu

                Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde, ülkeyi ne ekonomi,  ne sosyal ne askeri ve ne de siyasi yönde yönetemeyen padişahlık, Avrupa ülkelerine el açma, onlara tabi olma pozisyonuna düştüler. Balkan savaşı, 1. Dünya savaşı,  İngiliz donanmasının İstanbul'u işgal için Çanakkale boğazından geçmeye çalışması, Avrupa'nın işgalci devletleri emellerinden vazgeçmediklerini ,Osmanlı imparatorluğunun artık hasta  olduğunu söyleyip, Yunan Başbakanı Venizelos'un.  '' OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN MİRASCISI YUNANİSTANDIR '' gibi laflar edişi, bin yıllık antlaşmayı bozup Osmanlı topraklarında yaşayan Rum halkını heyecanlandırıp sevinç gösterileri yapmaları, gerçek çöküşün görünen sahneleri idi.  Mustafa Kemal'in Samsuna çıkışından 4 gün önce 15 Mayıs 1919 da, İngilterenin koruması altında, donatılmış Yunan ordusu  İzmir'i işgal eder.
        Tüm Egede esaret, ırza geçme, yangın ve ölümler başlamıştır.
.

         Mustafa Kemal, Harbiye öğrenciliği döneminden beri, ülkenin iyi yönetilmediğini, monarşik   yönetiminin terk edilmesi, demokratik yönetimin olması gerektiğini düşünüyordu. Bunun için taraf kazanması gerekliydi.  Dernek veya cemiyetlerin kurulması gerekti. 1906 yılında Vatan ve Hürriyet cemiyetini kurdu. Selanik'e gelerek orada şubesini açtı. Daha önce kurulan İttihat ve Terakki Cemiyetinin amaçlarını öğrendikten sonra oraya da üye oldu. Böylece amacına ulaşmak için bir nebze de olsa   zemin hazırlamış oluyordu. 
Sonuç olarak, tüm savaşlarda yenik düşen Osmanlılar, Mondros Mütarekesi ile, İstanbul'un ve ülkenin birçok bölgelerinin işgaline, ordusunun dağıtılmasına imza  atarak, işgal kuvvetlerini rahatsız edecek olayların bastırılması için de  müfettişler atamaya başladı. Trabzon  ve Samsun  dolaylarında çıkan  ve İngilizleri rahatsız eden  çetecilerin dağıtılması ve gerçeklerin aydınlığa çıkması için  Padişah tarafından Mustafa Kemal görevlendiriliyor. Mustafa Kemal'in istediğide budur.  14- 15 arkadaşını da yanına alarak,  Bandırma vapuruyla Samsun'a hareket ediyorlar.  19 Mayıs 1919 da  9. ordu müfettişi sıfatıyla  Samsuna çıkıyorlar. 
         Mustafa Kemal, kendine verilen görevi ters çevirerek, başta padişah ve işgal kuvvetlerini hayal sükutüne uğratan hareketi yapıyor. '' Bütün milleti işgale karşı tepki göstermeye çağırır. ''


Bunun üzerine, İngiliz işgal komutanlığınca Padişaha yapılan baskı sonucu Mustafa Kemal  İstanbul'a çağrılır. Ama Mustafa Kemal çağrıya karşı askerlikten istifa ederek, hükümetle ilişkisini keser. 
        Mustafa Kemal, ard arda Erzurum ve Sivas kongrelerini yaparak, Mevcut Redd-i İlhak ve Müdafaa-yı Hukuk dernekleri, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-yı Hukuk Derneği adyla tüm yurdu kapsayan tek bir dernek olarak birleşir.
         Sivas kongresinde Mustafa Kemalin başkanlığında seçilen heyet birlikte  27 Aralık 1919 da Ankara'ya gelirler.
Times gazetesi Türk hareketini alayla karşılar '' BÜTÜN CİHANIN KUVVETİNE KARŞI  MİLLİ BİR HAREKET YARATMAK... NE ÇOCUKCA BİR HAYAL..''
        Yazar Refik Halit Karay bir yazısında  Anadolu  hareketini alaylı bir biçimde şöyle der. '' AYOL, ŞURACIKTA HER İŞİMİZ, HER KUVVETİMİZ MEYDANDA, DÖRT TARAFIMIZ AÇIK. DÜNYA DURUMUMUZU BİLİYOR. HÜLYANIN, BLÖFÜN SIRASI MI? HANGİ TEŞKİLAT, HANGİ KUVVET, HANGİ KAHRAMAN?  HÜLYANIN BU DERECESİNE, UYDURMASYONUN BU ŞEKLİNE BEN DE  DAYANAMAYACAĞIM. BARİ KAVUKLU GİBİ BEN DE SORAYIM,
            ---- KUZUM MUSTAFA SEN DELİ MİSİN?


        İşte, Ülkemizin durumu böyle alay edilecek vaziyette.
19 Mayıs  1919,  Ulusal Kurtuluşumuzun, Ulusal  bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün, uygarlığımızın, medenileşmemizin,  bölünmez, bağımsız, hür ve çağdaş bir yeni Türkiye oluşturma başlangıcıdır. 
19 Mayıs, 1919  Türk Ulusu'nun karanlıktan aydınlığa çıkışının başlangıcıdır.



19 Mayıs, miyadını doldurmuş, eskimiş, hasta ve Dünya uluslarının oyuncağı olmuş olan  bir devletin yıkılarak yerine, Dünya devlet ve milletlerince saygınlığını kazanmış, itibarlı, örnek alınan, genç, sağlıklı, modern bir devletin kuruluş başlangıcıdır.
19 Mayıs, Atatürk'ün gençlik için söylediği.
"MİLLETİN BAĞRINDA  TEMİZ BİR NESİL YETİŞİYOR  BU ESERİ ONA BIRAKACAĞIM, GÖZÜM AÇIKTA KALMAYACAK" sözleriyle, Türk Geçliğine armağan ettiği  bayramdır.


Atatürk , bu bağışı yaparken, Türk Gençliğini iyi tahlil yapmış ve inanmıştı.
"BÜTÜN ÜMİDİM GENÇLİKTEDİR. HER KAFANIN ANLAMAKTA ACİZ OLDUĞU YÜKSEK BİR VARLIKTIR GENÇLİK"
" TÜRK GENÇLİĞİ, ÇOK ZEKİSİN, BU BELLİ; FAKAT ZEKANI UNUT, DAİMA ÇALIŞKAN OL.



Atatürk'ü Anma,  Gençlik ve Spor Bayramı oluşumunun 105. yılı tüm Ulusumuza kutlu olsun. 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

  MİLLİ BAYRAMLARIMIZ 1 9 MAYIS, ATATÜRK'ü  ANMA, GENÇLİK ve SPOR                                                                       ...