4 Haziran 2009 Perşembe

T A N I T I M





BODRUM’DAN SELAM


Burhan BURSALIOĞLU


Kimi hastalıklarla, kimi ziyaretlerle, en iyisi de dostlarla yapılan toplantılar ve görüşmelerle geçen bir kış aylarının sonunda, dört gözle, İstanbul’un kasvetli havasından, örümcek ağı misali trafiğinden, kapanan yollarda çekilen çilelerden kurtulma isteğiyle, bir an evvel, Bodrum’un sessizliğine, güneşine, nemsiz kuru havasına, yazlık dostlara kavuşmak istedik.

Hareket günümüzden bir gün evvel, bildiğiniz gibi, oğlumun ani kalp krizi geçirmesi nedeniyle, hareketimizi, zorunlu olarak 10 gün geciktirme durumunda kaldık.

Neyse ki bu vahim olayı az hasarla atlatarak, hastadan da izin alarak Bodrum’a ulaştık.

Bodrum bildiğiniz bodrum değil. Çehresi her yıl değişmekte. Daha önce gördüğümüz toplu yeşillikler yok olmuş. Yeşillikler sitelerde, yazlık villalar arasında, el emeğiyle büyütülen hallerini görüyorsunuz..

Yerden, pıtırak gibi yükselen yazlıklar, villalar, ve oteller. Bozuk ve çukurlarla dolu yollar.. Üstelik ilk defa gördüğüm 3 katlı villalara da başlanmış. Oysa ki burada ÜÇ KAT yasak.. Anlaşılan Bodrum seçim sonuçları nedeniyle cezalandırılmaktadır. Umarım yanlış düşünüyorumdur.

Bazen düşünüyorum da, bu yarımada, her yıl yüklenen beton ağırlıklarını ne zamana kadar kaldırabilecek? Kuşkusuz, daha çok ağırlık taşır da, geçtiğimiz yılların temizliğini, havasını, denizin berraklığını, boş olan yollarını, güneşini, tenhalığını, sakinliğini, sessizliğini arayacak mıyız? Galiba arayacağız. Daha şimdiden trafik yoğunluğu başlamış. Çöp kamyonları çoğalmış. Harıl, harıl çöp taşımaktalar. Oksijen azalıyor. Sahillerde boş yer kalmamış. Her kişi ve kuruluş parsellemiş. Sıkıntısı olan su, daha da büyük sorunlar çıkaracağa benziyor. Yeni yeni tanınmayan markalarda damacana ile satılan sular çıkmış. Bodrum’un beyaz rengi çoğalmış. Her yer bembeyaz. Müteahhitler iyi çalışıyor. .

Bu güzelim turistik belde, her geçen yıl tabiiliğini, özelliğini, “al beni” liğini kaybetmektedir.

Kasitli çıkarılan orman yangınlarının da verdiği zarar cabası. Ne hikmetse, yanan ormanın, çalılığın yeri, ertesi yıl betonlaşmaktadır.

Kim ne derse desin, birileri bu güzel yurt köşesini mahvetmek için, ellerinden ne geliyorsa yapmaya devam etmektedirler. Bundan sonra da devam edecek gibi görünmektedir.

Özlemle geldiğimiz Bodrum’da, bu tür olumsuzluklarla karşılaşacağımızı tahmin ediyorduk. Ama fazla iyimser düşünmüşüz. Bu nedenle de gelecek için kaygılanmakta haklı olduğumu zannediyorum.

Gerek Hükümet, gerek Bodrum’un kamu ve sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve Bodrum halkı, Bodrum’u sevenler, ileriki yıllar için tedbir almazlarsa, 5-10 sene sonra burası yaşanmaz olur.

Bizden söylemesi. Son pişmanlık çare değildir. Bir an evvel Bodrum’u kurtarmak lazımdır.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen, Burada günler güzel geçiyor.

Bundan sonraki yazımda , geçen günlerimden kesitler anlatacağım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MİLLİ BAYRAMLARIMIZ

  CUMHURİYET Burhan Bursalıoğlu Bu gün Cumhuriyetimizin 99. Yıl dönümü. 99 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşla...